Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Zes Nederlandse universiteiten in top 100 World University Ranking

Zes Nederlandse universiteiten staan in de top 100 van de World University Ranking van Times Higher Education. Het gaat om de universiteiten in Leiden, Delft, Rotterdam, Amsterdam, Wageningen en Utrecht.

Studenten in de collegezaal van de Erasmus Universiteit.
Studenten in de collegezaal van de Erasmus Universiteit. Foto ANP / Koen Suyk

Nee, ze staan niet in de top 50. Maar wél staan zes Nederlandse universiteiten in de top 100 van de World University Ranking van tijdschrift Times Higher Education. Vorig jaar waren dat er acht, schrijft persbureau Novum.

De Universiteit Leiden is volgens het lijstje de beste van Nederland; die staat op plek 64 (drie plekken hoger dan vorig jaar). Plek 71, 72 en 73 worden ingenomen door de Technische Universiteit Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en Wageningen University. De Universiteit van Amsterdam stijgt naar plek 77; vorig jaar stond-ie op 83. De Universiteit Utrecht zakt juist, van 74 naar 79.

Maar geen enkele in de top 50…

Waarom staan onze universiteiten niet in de top 50? Daar zijn veel vragen over, zegt voorzitter van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten Karl Dittrich tegen persbureau Novum:

“Als je echt wil pieken zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut. Het vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan het eigen vermogen van alle Nederlandse universiteiten samen.”