Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Weer lek beveiliging Obama - in de lift met gewapende veroordeelde

De Amerikaanse Secret Service is voor de tweede keer in korte tijd in verlegenheid gebracht. President Obama heeft twee weken geleden in een lift gestaan met een particuliere beveiliger met drie eerdere veroordelingen voor mishandeling en een pistool op zak, schrijft The Washington Post.

Reuters/Larry Downing

De Secret Service, verantwoordelijk voor de beveiliging van de Amerikaanse president, is voor de tweede keer in korte tijd in verlegenheid gebracht. Obama heeft twee weken geleden in een lift gestaan met een particuliere beveiliger met drie eerdere veroordelingen voor mishandeling en een pistool op zak, onthult The Washington Post.

De man had volgens de veiligheidsprotocollen vanwege zijn veroordeling nooit in de buurt van de president mogen komen, al helemaal niet met een wapen. Normaal wordt iedereen die in de buurt van Obama komt uitvoerig gescreend.

Gisteren meldde de krant al dat de man die vorige week over het hek van het Witte Huis klom en door de voordeur naar binnen rende, veel verder kwam dan tot nu toe was gezegd. De 42-jarige Omar Gonzalez, een Irak-veteraan die op dat moment een mes bij zich droeg, kwam voorbij een beveiliger van de Secret Service tot in de East Room, een grote ontvangstruimte.

Filmen in de lift

Het incident in de lift vond volgens The Washington Post plaats tijdens een bezoek van Obama aan een centrum voor virusbeheersing in Atlanta op 16 september. Hij was daar om de Amerikaanse reactie op de ebolacrisis te bespreken, schrijft persbureau AP.

Een beveiliger van een bedrijf dat was ingehuurd om het centrum te beveiligen stond met agenten van de Secret Service en Obama in een lift. Toen hij Obama met zijn mobiele telefoon begon te filmen, droegen de agenten hem op hiermee te stoppen. Dat deed hij niet. Nadat Obama de lift had verlaten, werd de beveiliger ondervraagd en vervolgens in een database nagetrokken. Toen bleek dat hij een crimineel verleden heeft. Zijn chef heeft hem vervolgens op staande voet ontslagen. Hierop leverde de beveiliger direct zijn wapen in, tot grote schrik van de agenten. Zij wisten niet dat de man gewapend was.

Het verhaal wordt volgens de Amerikaanse krant bevestigd door drie ingewijden. Obama werd niet over de blunder geïnformeerd. Hoofd van de Secret Service Julia Pierson vroeg een hoge ambtenaar naar het voorval te kijken, maar verwees de zaak verder niet door naar de afdeling die schendingen van het veiligheidsprotocol onderzoekt.