Economie

Voor 40 euro je eigen zuinige, superlichte doe-het-zelf-computertje

Foto ANP

Hij is klein, zuinig, superlicht en volledig programmeerbaar. Leuk voor hobbyisten en start-ups. Vandaag is het doe-het-zelf-computertje Edison van Intel te koop in Europa, voor niet meer dan 50 dollar (40 euro).

Een drone die volautomatisch een fietser kan volgen en filmen. Zomaar een toepassing die een stuk makkelijker wordt dankzij Edison, een computer van Intel zo groot als een sd-kaartje. Voornaamste doelgroep: kleine innovatieve bedrijven, die met Edison allerlei producten van computerkracht en een internetverbinding kunnen voorzien.

Het computerkaartje Edison werd voor het eerst gepresenteerd op het Intel Developer Forum in maart, een eigen conferentie van de chipsfabrikant. Consumentendrones kunnen met hun standaardelektronica zichzelf stabiel houden, reageren op radiocommando’s en in sommige gevallen ook op gps navigeren en beelden doorgeven. Maar programmeerbaar zijn ze niet.

Chris Anderson, voormalig hoofdredacteur van technologieblad Wired en oprichter van 3D Robotics, een bedrijf in robots en drones, wilde een feature toevoegen waarmee een drone een gestalte op afstand moest kunnen volgen (stalking was niet het doel, wel een bewegende selfie voor een trainende sportman). Daarvoor bleek de Edison een ideaal instrument: een volwaardige, programmeerbare computer met een geringe omvang en extreem laag gewicht en energieverbruik.

Ook andere experimentele toepassingen werden in maart al getoond. De 12-jarige scholier Shubham Banerjee bouwde bijvoorbeeld een brailleprinter die een paar honderd dollar kost in plaats van een paar duizend, zoals bestaande modellen (zijn eerste prototype was van Lego).

Arduino en Raspberry Pi

Edison is een reactie van Intel op het succes van andere extreem kleine computers. Zo is er de Arduino, een microcontroller die goed is in het uitlezen van sensoren en op grond daarvan apparaten als lampjes en motoren aanstuurt. De Raspberry Pi uit 2012 is, anders dan de Arduino, een kale maar echte computer. Op een printplaatje van 8,5 bij 5,5 centimeter zitten een processor, werkgeheugen en aansluitingen voor een beeldscherm en usb-apparaten als muis en toetsenbord. Waar je de Arduino kunt zien als een veredelde schakelaar, vind je de Raspberry Pi terug als hart van door liefhebbers gebouwde waarneemapparatuur, spelmachines en robots.

Opgevoerde versie

De Edison is qua specificaties een opgevoerde versie van de Raspberry Pi. Edison heeft bijvoorbeeld het dubbele werkgeheugen en 4 GB vast geheugen bij wijze van harde schijf, waar de Pi alleen een mogelijkheid heeft voor een sd-kaartje. Verder heeft de Edison bluetooth en wifi, features die de Raspberry Pi mist. Bovendien is de Edison veel kleiner.

Je kunt de Edison dus zowat overal in kwijt. Bijvoorbeeld in de slimme fietshelm van studenten van de universiteit van Oregon. Deze helm kan muziek afspelen via een koptelefoon, maar komt vooral in actie als de ingebouwde bewegingsmelder een valpartij detecteert. Een app op de smartphone van de drager wordt dan geactiveerd, en de gevallen fietser krijgt de kans aan te geven of hij hulp nodig heeft. Reageert hij niet, dan wordt een sms gestuurd naar een nummer dat hij heeft ingevoerd.

Met 50 dollar is Edison niet eens zoveel duurder dan de Raspberry Pi (35 dollar) of Arduino (30 dollar). “Studenten en hobbyisten zullen de Edison ook wel gebruiken”, verwacht product marketing manager Yorick Schetgen van Intel.

“Maar de echte doelgroep bestaat uit ondernemers, vooral in start-ups. Edison is een computerbouwsteen voor een eindproduct.”