Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

‘Tien doden bij beschietingen in Donetsk’

Volgens een regionale functionaris zijn er in Donetsk tien burgers om het leven gekomen bij beschietingen in de stad. Officieel geldt er tussen de separatisten en het Oekraïense leger al bijna een maand een wapenstilstand, maar die is al meerdere keren geschonden.

Separatisten in Donetsk kijken na hun training naar schietschijven.
Separatisten in Donetsk kijken na hun training naar schietschijven. Foto AP/ Darko Vojinovic

Volgens een regionale functionaris zijn er in Donetsk tien burgers om het leven gekomen bij beschietingen in de stad, meldt persbureau AFP. Officieel geldt er tussen de separatisten en het Oekraïense leger al bijna een maand een wapenstilstand, maar die is al meerdere keren geschonden. Maar sinds het ingaan van het bestand zijn er niet zóveel mensen omgekomen.

Vier mensen werden gedood bij een ontploffing vlak bij een school, niet ver van het vliegveld. Zes anderen kwamen om toen een bus werd geraakt door een raket. Reuters meldt op gezag van getuigen alleen de vier doden bij de school. Onder de doden zouden een leraar en een ouder van een van de kinderen zijn, maar er zouden geen kinderen om het leven zijn gekomen.

Op het moment van de beschietingen waren er 238 in de omgeving van de school, onder wie zeventig kinderen, schrijft AFP. Het was de eerste dag van het nieuwe schooljaar.