Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rustig protest in Hongkong - leider door boze demonstranten toegeschreeuwd

In Hongkong verloopt de Nationale dag van de Volksrepubliek China gemoedelijk en toch ook wel feestelijk, al wordt er vanzelfsprekend nog steeds geprotesteerd. De Hongkongse leider C.Y. Leung werd tijdens zijn openingstoespraak toegeschreeuwd door de boze demonstranten. Hij ging in die toespraak niet direct in op het protest.

De Hongkongse leider Chun-ying Leung.
De Hongkongse leider Chun-ying Leung. Foto Reuters/ Bobby Yip

In Hongkong verloopt de Nationale dag van de Volksrepubliek China gemoedelijk en ook wel feestelijk, al wordt er vanzelfsprekend nog steeds geprotesteerd. De Hongkongse leider C.Y. Leung werd tijdens zijn openingstoespraak toegeschreeuwd door de boze demonstranten, die zijn aftreden eisen. In die toespraak ging Leung niet direct in op de tienduizenden demonstranten die sinds vrijdag Central, het financiële hart van de miljoenenstad, hebben bezet.

Hij verwees wel indirect naar de voornaamste klacht van de demonstranten, die voor volledige democratie strijden. In 2017 kunnen inwoners van Hongkong, een administratieve regio van China met gedeeltelijke democratie, direct stemmen op de nieuwe leider van de stad. Maar de kandidaten zijn wel eerst gescreend door Peking, en dat willen de demonstranten niet. Tot nu toe was het zo dat een verkiezingscommissie een leider benoemde. Leung zei in zijn toespraak volgens persbureau AP dat deze nieuwe vorm van verkiezingen in ieder geval beter is dan helemaal geen algemeen kiesrecht:

“Het is absoluut beter om algemeen kiesrecht te hebben dan niet. Het is absoluut beter om de leider van Hongkong gekozen te laten worden door vijf miljoen stemgerechtigden dan door 1.200 mensen. En het is absoluut beter om je stem uit te brengen bij een stembureau dan thuis te blijven en op tv te zien hoe de 1.200 leden van de Verkiezingscommissie hun stem uitbrengen.”

De demonstranten keerden Leung de rug toe toen de daadwerkelijke ceremonie begon.

Leung geeft geen krimp

Vandaag en morgen zijn vrije dagen voor de inwoners van Hongkong. De verwachting is dat de protesten uitgebreid zullen worden. De demonstranten hadden Leung tot vandaag gegeven om nieuwe democratische hervormingen aan te kondigen en af te treden. Leung geeft echter geen krimp.

Zondag liepen de protesten uit de hand - toen werd er door de politie traangas gebruikt tegen de demonstranten -, maar sindsdien verlopen ze gemoedelijk.

Chinese activisten vastgezet

China wil absoluut niet dat de macht van de communistische regering in het geding komt, maar tot nu toe wordt de kwestie in Hongkong overgelaten aan de autoriteiten daar. Maar volgens de Chinese mensenrechtenorganisatie Chinese Human Rights Defenders zijn er enkele activisten die de protesten in Hongkong steunen vastgezet of geïntimideerd.

Lees ook: Vier vragen over de ‘Paraplurevolutie’ in Hongkong.