Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Plasterk grijpt in op Sint Maarten - versterking OM en douane

Foto ANP/Bart Maat

Minister Plasterk van Koninkrijkszaken grijpt in op Sint Maarten. Het Openbaar Ministerie wordt versterkt om witteboordencriminaliteit aan te pakken en de grensbewaking wordt door Nederland overgenomen, maakte de minister vanochtend bekend op Radio 1.

Plasterk noemde de situatie op het eiland “ontluisterend”. Uit onderzoek dat de minister liet uitvoeren blijkt dat het “bederf in alle lagen” voorkomt. De extra mankracht van het OM gaat zich richten op corruptie in politiek en bestuur. Ook komt er een integriteitstoezichthouder, die net als de eerder in het leven geroepen financiële toezichthouder, zelfstandig onderzoek kan doen en als aanspreekpunt moet dienen voor bijvoorbeeld klokkenluiders.

Voor de versterking van de grenzen stuurt Nederland extra marechaussees om drugshandel en illegale immigratie tegen te gaan. Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de begroting van Koninkrijksrelaties.

Eerder dit jaar greep Plasterk ook al in op Aruba. De rijksministerraad wilde de landsbegroting 2014 niet tekenen, omdat het tekort op de begroting fors meer bedroeg dan de afgesproken drie procent.