Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Obama blijkt niet veilig in zijn eigen huis

De Secret Service die Obama moet beveiligen laat vaak grove steken vallen, bleek op een hoorzitting in het Congres.

Route van indringer Omar Gonzalez op 19 september
Route van indringer Omar Gonzalez op 19 september

De inbraak in het Witte Huis door de gewapende Omar Gonzalez op 19 september heeft een ernstig probleem met de presidentiële beveiliging aan het licht gebracht. Bij een hoorzitting in het Congres gaf directeur Julia Pierson van de Amerikaanse geheime dienst toe dat het voorbije jaar vijf anderen over het hek rond het Witte Huis zijn geklommen. Sinds 2009 gebeurde het zestien keer.

Julia Pierson werd gisteren door leden van het Huis van Afgevaardigden hard aangevallen. Zij gaf toe de beveiliging niet op orde te hebben. De Irakveteraan die psychische problemen zou hebben, klom gewapend met een mes over het hek van de noordzijde van het Witte Huis, waar veel toeristen staan. Een bewaker riep hem na, Gonzalez rende door. De deur van het Witte Huis was niet op slot. Gonzalez sloeg een bewaker neer, en bereikte de East Room, waar Obama recepties houdt. Daar bevindt zich een trap die rechtstreeks naar Obama’s woonkamer leidt. In de East Room werd hij, zo bleek gisteren, betrapt door een medewerker van de geheime dienst, die vrij had. De Obama’s waren niet thuis.

In 2011 schoot een man met een semi-automatisch geweer op het Witte Huis – en raakte daarbij woonkamers. Een van Obama’s dochters was op dat moment thuis met haar oma, de moeder van Michelle Obama. De geheime dienst kwam hier na enkele dagen achter, toen een schoonmaakster glasscherven vond op een balkon. The Washington Post meldde verder dat de geheime dienst Obama in een lift heeft laten staan met een gewapende beveiliger met een strafblad. Pierson beloofde beterschap. Verscheidene Afgevaardigden riepen om haar ontslag.

Het Witte Huis is ontworpen om toegankelijk te zijn. George Washington wilde geen paleis, maar een gewoon huis. Abraham Lincoln was de laatste president die de deur altijd had openstaan. Volgens historicus David Herbert Donald wandelden ongenode gasten tot in de late avond door het Witte Huis. Na de moord op Lincoln in 1865 kwam er een hek – en weer veel later detectiepoortjes. Toch werd het Witte Huis, zelfs na de aanslagen elders in het land op 9/11, geen vesting.