Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

NRC Boeken oogst: onze beste boeken van de maand september

Foto ANP

NRC Boeken bespreekt wekelijks vele boeken, maar welke moeten we onthouden? Aan het begin van de maand kiezen boekenredacteuren Arjen Fortuin en Toef Jaeger de fictie- en non-fictieboeken van de afgelopen maand die u niet mag vergeten.

Fictie

Teatro Olimpico - Kees ’t Hart


We weten niet of de donkere dagen nog een dijenkletser opleveren, maar voorlopig is Teatro Olimpico, over twee theatermakers die in het legendarisch Teatro Olimpico in Vicenza een voorstelling mogen maken, de geestigste roman van 2014. Met ruime voorsprong.
Dit boek werd op vrijdag 19 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt hier de recensie van Arjen Fortuin teruglezen.

Roxy - Esther Gerritsen


De uitstekende nieuwe roman van Esther Gerritsen (1972) is het verhaal van een weduwe die zich weinig gelegen laat liggen aan de conventies van haar situatie. Het lijkt met onverwoestbaar goed humeur geschreven.
Dit boek werd op vrijdag 26 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Arjen Fortuin hier teruglezen.

Vertrouwd voordelig - Peter Middendorp


Drenthe, Emmen, de Blokker. De nieuwe roman van Peter Middendorp (1971) zit vol vijanden. Plus de vader van de hoofdpersoon. Vertrouwd voordelig is een prachtig boek waarin de held in het duister tast.
Dit boek werd op vrijdag 26 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Sebastiaan Kort hier teruglezen.

Het feest der onbeduidendheid - Milan Kundera


Op weergaloze wijze laat de Tsjechisch-Franse schrijver Milan Kundera (Brno, 1929) ons in zijn nieuwe roman zien hoe je het beste kunt leven: lachen zonder te weten waarom.
Dit boek werd op vrijdag 26 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de hele recensie van Margot Dijkgraaf hier teruglezen.

The Bone Clocks - David Mitchell


De zesde roman van de Britse schrijver David Mitchell (1969) bestaat uit zes met elkaar verbonden verhalen die de periode 1984-2043 omspannen. Een daarvan is pure fantasy
Dit boek werd op vrijdag 12 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Ellen de Bruin hier teruglezen.

De blauwe kamer - Georges Simenon


Een ragfijn ontwikkelde en psychologisch volstrekt geloofwaardige geschiedenis over hoe een van oorsprong Italiaanse tractorvertegenwoordiger ondanks zijn verregaande inburgering (Franse vrouw, kind) via hormonale stuwing Gallisch ten val wordt gebracht door een wulpse dorps- en voormalig klasgenote. Pijnlijk tot op het bot, prachtig geschreven.
Dit boek werd op vrijdag 26 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Ellen de Bruin hier teruglezen.

Non-fictie

Mark Rothko - Annie Cohen-Solal


In deze biografie wordt Rothko neergezet als een verongelijkt man, die zich voortdurend gepasseerd of afgewezen voelt, zelfs als hij een gevierd schilder is geworden.
Dit boek werd op vrijdag 26 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Bianca Stigter hier teruglezen.

No time - Naomi Klein


In het nieuwe boek van Naomi Klein gaat het klimaatdebat geruisloos over in de kapitalismekritiek waar de Canadese al eerder naam mee maakte.
Dit boek werd op 19 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Mars van Grunsven hier teruglezen.

The Invisible Bridge - Rick Perlstein


Een grondige terugblik op het vergeefs spartelen van Nixon na Watergate en de sluwe strategie van presidentskandidaat Ronald Reagan: angst is goud waard.
Dit boek werd op 12 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van Guus Valk hier teruglezen.

Hoofdlijnen van de Rechtsfilosofie - Georg Wilhelm Friedrich Hegel


De politieke theorie van Hegel (1770-1831) in een zeer leesbare vertaling. Hij verklaart de opkomst en ondergang van wereldmachten en zegt wat hij onder filosofie verstaat.
Dit boek werd op vrijdag 5 september 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de hele recensie van Arnold Heumakers hier teruglezen.