Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik blijft langer open

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk kunnen langer een klacht indienen. Zeker tot 1 mei moet het meldpunt voor de slachtoffers openblijven, zo heeft de rechter bepaald.

Een boeteviering in de Onze Lieve Vrouwebasiliek (Maastricht), april van dit jaar. Tijdens de dienst werd gesproken over seksueel misbruik.
Een boeteviering in de Onze Lieve Vrouwebasiliek (Maastricht), april van dit jaar. Tijdens de dienst werd gesproken over seksueel misbruik. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk kunnen langer een klacht indienen. Dat schrijft persbureau Novum. Zeker tot 1 mei moet het meldpunt voor de slachtoffers openblijven, zo heeft de rechter bepaald.

Eerder deze maand begonnen vijf vrouwen een kort geding, samen met het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik. De vrouwen willen dat zij en andere slachtoffers alsnog klachten kunnen indienen over seksueel misbruik. Het kerkelijk meldpunt daarvoor is sinds 1 juli gesloten voor zaken die juridisch gezien verjaard zijn en waarvan de dader is overleden.

‘Aannemelijk dat meer slachtoffers willen melden’

Volgens de rechter is het gerechtvaardigd om een einddatum te stellen, maar de kerk zou de belangen van betrokkenen te weinig afgewogen hebben. Het zou aannemelijk zijn dat meer slachtoffers een klacht willen indienen. Door het jarenlange toedekken en ontkennen van seksueel misbruik zouden zij ‘een drempel moeten overwinnen’. De kerk heeft onvoldoende rekening gehouden met deze mensen, zei de rechter.

Meldpunt blijft tot mei open

Het meldpunt moet 3,5 jaar openblijven. Die ‘redelijke termijn’ zou in overeenstemming zijn met andere landen in Europa. Op dit moment is het meldpunt twee jaar en acht maanden open: dat betekent dat het pas in mei kan sluiten.

In totaal dienden 1.585 mensen bij het meldpunt een klacht in: 1.309 mannen en 276 vrouwen. Ruim vierhonderd van hen hebben inmiddels een schadevergoeding gekregen. Zij kregen gemiddeld ruim dertigduizend euro.