Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Nog even wachten: bouw van wc’s in stoptreinen start niet voor 2018

Sprinters kunnen pas in 2018 worden voorzien van een toilet. Dat zegt staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA). Pas in 2021 hebben bijna alle sprinters een wc aan boord.

Passagiers in een sprinter (zonder toilet).
Passagiers in een sprinter (zonder toilet). Foto ANP / Robert Vos

Sprinters kunnen pas in 2018 (of later) worden voorzien van een toilet. Dat zegt staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA). Pas in 2021 hebben bijna alle sprinters een wc aan boord, schrijft persbureau Novum.

Volgens Mansveld is het een lastige klus: bij de bouw van de sprinters is geen rekening gehouden met toiletten.

“Het is was anders dan thuis een hordeur plaatsen. [Over de plaatsing] moet worden nagedacht, vervolgens moet het worden aanbesteed en daarna moet het nog goedgekeurd worden. Het kost tijd.”

De deadline is al naar voren gehaald, zegt Mansveld: van 2025 naar 2021. Met het inbouwen van toiletten - in de 131 treinstellen - wordt op z’n vroegst in 2018 gestart.

Geen treinen zonder toilet besteld

Vorig jaar zei Mansveld al dat elke trein in 2025 van een toilet voorzien moet zijn. Verder worden vanaf 2015 geen treinen meer besteld zonder toilet aan boord. Spoorbeheerder Prorail heeft de opdracht gekregen om op veertig stations alsnog een toilet te bouwen.

Mansveld gaf daarmee uitvoering aan eerder gemaakte afspraken met de Tweede Kamer. Over de aanwezigheid van toiletten in de trein wordt al jaren gediscussieerd in het parlement. Eerdere kabinetten vonden het te duur om nieuwe stoptreinen alsnog uit te rusten met een wc.