Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Wonen

Kathedraal met woningen: unieke Markthal opent vandaag in Rotterdam

De Markthal die vanmiddag in Rotterdam geopend wordt door koningin Máxima is uniek in de wereld. Het gebouw is geen stapeling, maar een versmelting van woningen en een markthal: de 228 huur- en koopappartementen vormen de wanden én het dak. Woningen en hal vormen zo één immens geheel wat elders op de wereld niet te zien is. Veel appartementen hebben ramen die uitzicht bieden op de hal. In de hal zelf staan vanaf vandaag 96 'versunits' die eten en drinken gaan verkopen. Het totale vloeroppervlak is 96.000 vierkante meter, meer dan de helft van Koolhaas’ De Rotterdam. De hal is 40 meter hoog en heeft, aan voor- en achterzijde, geheel glazen gevels die bijna de hele hoogte beslaan, schreef onze redacteur Bernard Hulsman afgelopen weekend in NRC Handelsblad (€). De Markthal is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Winy Maas, een van de architecten, noemt de Markthal een "kathedraal met woningen". "Je kunt de hal vergelijken met de kerken in het oude Rome. Die fungeren ook als een soort pleinen, publieke hallen te midden van een zee van huizen. De Markthal is een kathedraal met woningen geworden.”
Uniek aan de Rotterdamse Markthal: de 228 huur- en koopappartementen vormen de wanden én het dak.
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
In de Markthal is plek voor zowel koop- als huurwoningen.
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
In de paviljoens in de immense hal komen 96 'versunits' te zitten.
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen