Overwerken? Laten we gewoon altijd op kantoor blijven

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter

Overwerken – ik ken mensen die dan zeggen: ‘dat is alles vóór half tien en ná kwart voor vier, ik ben toch geen bouwvakker’. Ik vind dat heiligschennis. Werken is heerlijk, overwerken nog beter. En als dat even niet zo is, doe je in ieder geval alsof.

Want mensen die uren tellen, ‘compenseren’ en kilometers bijhouden met een spreadsheet zijn toch een beetje de losers van de kantoorjungle. Van die mensen waar Zaagmans op woensdag de week doormidden komt zagen, die vrijdag door de ramen naar buiten gaan omdat het weekend voor de deur staat, die ‘goeiesmorgens’ zeggen en de hele dag zitten te vinken in boekhoudkundige rapporten. En dan niet voor de grap.

Ben je een coole gast, dan heb je het natuurlijk niet over overwerken, maar blijf je gewoon op kantoor zitten ook al heb je niets te doen. Dat is geen overwerken, dat is liefde. Je zorgt altijd dat je het heel druk hebt – ook al komt dat doordat je weer de hele dag hebt zitten uitstellen – je maakt er geen probleem van af en toe een nachtje door te halen – ook al is dat omdat je niet kunt plannen – en je baas kan jou altijd bereiken via mail, sms, Whatsapp, Ello, Google Plus, Twitter, het bedrijfsnetwerk of Facebook – ook al is dat vooral omdat je niets wilt missen.

En áls je al eens een keer wat vroeger naar huis gaat, is dat in ieder geval een minuut later dan je grootste concurrent of je chef.

Het belangrijkste aan overwerken is dat het niet gebeurd is als anderen er niet van weten. Dus praat je er veel over. Je zegt hoe je maar drie uurtjes hebt geslapen, dat je maar beter je bed in je kantoor neer kunt zetten. Dat je af en toe moet opstaan, omdat je anders ‘vergroeit met je bureau’. Dat je je niet kunt herinneren wanneer je voor het laatst het daglicht gezien hebt: laat staan je hond.

Je neemt ook bakken eten mee naar kantoor omdat de kantine niet open is op tijden dat jij werkt (haha) en je hebt achter je bureau een strijkplank en je schone kleren op een dressboy. Je doucht sowieso altijd op kantoor. Laat af en toe je auto ’s nachts op de zaak staan zodat het lijkt of je er als eerste was (dank, George uit Seinfeld). Span een zeiltje tussen de printer en het kopieerapparaat en een waslijn richting inloopkast. Zet een leeslampje naast je slaapzak.

Ik snap eigenlijk sowieso niet waarom mensen nog naar huis gaan. Laten we helemaal stoppen met werktijden. Heerlijk man, in de kantoorjungle. De toiletten worden er schoongemaakt, er is glasbewassing, er zijn geen huisdieren, kinderen die lawaai maken en rekeningen die betaald moeten worden. Ook ideaal: je hoeft er niet in de tuin te werken of een auto te wassen, er is altijd een volle koelkast, niemand klaagt over de gaten in je onderbroek en je kunt alles declareren.

En mijn privéleven dan, hoor ik weleens mensen zeggen – hou eens op. Alsof je zo’n spannend privéleven hebt. Het is ook veel gezelliger voor je collega’s als je er altijd bent en je baas heeft het sowieso liever.

Laten we alleen nog maar overwerken.