Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

Google voor verloren spullen

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: je telefoon of sleutels terug

Bedrijf: iLost Oprichter: Hanneke Stegweg (42) Medewerkers: 4

Sleutels zoek? Kijk eens op iLost.nl: de start-up wil de Google voor verloren voorwerpen zijn. Op de site staan gevonden voorwerpen. Als je sleutels erbij staan, bewijs je dat ze van jou zijn door een kenmerk te geven. Daarna kun je ze afhalen of (tegen betaling) laten opsturen. Volgens iLost komt een op de drie voorwerpen terug.

Waarom bestond dit niet eerder?

Er is de site verlorenofgevonden.nl, waar gemeentes gevonden voorwerpen posten. Maar oprichter Hanneke Stegweg richt zich met haar businessmodel sinds januari op bedrijven, omdat volgens haar „80 procent wordt gevonden door organisaties”. Het kost bedrijven een hoop tijd om al die zoekende klanten te woord te staan. Met iLost verwijzen ze gewoon door naar de site, waar de organisatie alle gevonden voorwerpen post. Staat het er niet bij? Dan is het ergens anders verloren.

Wat is het verdienmodel?

Organisaties betalen een maandelijks bedrag. Dat loopt van een paar tientjes tot een paar honderd euro, voor bedrijven waar dagelijks tientallen voorwerpen worden gevonden – denk aan een pretpark. Voor particulieren die spullen kwijt zijn is het gratis.

Wie zijn er klant?

Er zijn inmiddels zo’n 190 bedrijven aangesloten, waaronder grote namen als Carré, een paar bioscopen van Pathé, Walibi en Van der Valk. Ook evenementen, zoals het WK hockey en de Dam tot Damloop maakten gebruik van iLost.

Wat moet er nu gebeuren?

Hét portal worden waar je heen gaat als je iets kwijt bent. Hoe meer bedrijven klant worden, hoe groter de naamsbekendheid. iLost heeft ook net een nieuw snufje toegevoegd: iSave. Als je een foto maakt van je dierbare bezit en die alvast uploadt op de site is het voorwerp makkelijker te vinden als je het kwijt bent geraakt.