Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Erdogan: we zullen vechten tegen IS, maar doel blijft Assad weg krijgen

Turkije zal meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat en andere “terreurgroepen” in de regio, maar het voornaamste doel blijft het ervoor zorgen dat de Syrische president Assad vertrekt. Dat zei president Erdogan vandaag tijdens een toespraak voor het parlement.

De Turkse president Recep Erdogan tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige week.
De Turkse president Recep Erdogan tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige week. Foto AFP/ Jewel Samad

Turkije zal meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat en andere “terreurgroepen” in de regio, maar het voornaamste doel blijft het ervoor zorgen dat de Syrische president Assad vertrekt. Dat zei president Erdogan vandaag tijdens een toespraak voor het parlement.

Er ligt inmiddels al een voorstel bij het parlement voor militaire operaties in Irak en Syrië. Als het parlement dat goedkeurt, wat wel de verwachting is, mogen buitenlandse troepen bovendien gebruikmaken van Turks grondgebied. Dat is van groot strategisch belang; Turkije deelt een grens van 1.200 kilometer met beide landen.

De druk op Turkse deelname aan de internationale coalitie tegen de extremistische jihadisten van IS nam de afgelopen tijd toe. Dat heeft alles te maken met de opmars van de beweging richting de Turkse grens. Zo wordt er gevochten rond het Koerdische grensstadje Kobani (Ayn al-Arab) en rukten IS-strijders gisteren op tot een Turkse graftombe in het noorden van Syrië. Uit Kobane vluchtten meer dan 100.000 Syrische Koerden naar Turkije.

Turkije heeft tot nu toe alleen humanitaire hulp bijgedragen. Dat kwam onder andere doordat IS 46 Turken gegijzeld hield, maar ook doordat de Turkse regering het regime van Assad als een grotere bedreiging ziet dan IS.

Geen tijdelijke oplossingen

Erdogan benadrukte dat het afzetten van Assad nog steeds belangrijk is voor het “bewaken van de territoriale integriteit” in Syrië en “om een grondwettelijk, parlementair politiek systeem aan te moedigen dat alle burgers omarmt”, schrijft persbureau Reuters.

Turkije is kritisch over de luchtaanvallen, waarin de Verenigde Staten het voortouw hebben genomen. Gaan die niet gepaard met een bredere politieke strategie, dan kan Assads positie versterkt worden en kunnen ook de Koerdische militanten die gelieerd zijn aan de Koerden in Turkije sterker worden. Die strijden al dertig jaar voor meer autonomie.

“Al die bommen zullen de dreiging en het gevaar alleen vertragen. We staan open voor elke samenwerking in de strijd tegen terreur. Maar iedereen moet begrijpen dat Turkije geen land is dat tijdelijke oplossingen nastreeft en ook niet anderen toestaat misbruik van ons te maken.”