Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Draven en zijn ‘laserkat’ komen toch in het jaarboek. Samen met de directrice

De 16-jarige Draven Rodriguez wilde een uniek portret voor in zijn laatste schooljaarboek. Hij liet een bizarre foto met zijn kat en lasers maken, startte een enorm succesvolle petitie voor het geval hij hem niet mocht gebruiken en komt nu op de pagina van de directrice terecht. Waar ze beiden poseren met hun huisdier. En lasers.

Alles wat de 16-jarige Draven Rodriguez wilde, was een speciale foto voor in het jaarboek van zijn middelbare school. Er staan al genoeg mensen breeduit lachend, recht in de camera kijkend, waarbij het enige verschil het type achtergrond en de kleur polo is. Draven ging knuffelend met zijn kat op de foto, met achter hem een beeltenis van die kat en heel veel lasers.

“Ik wilde een foto waarvan mensen zouden zeggen: ‘hij ziet er geweldig uit, alleen hij zou zoiets doen’”, zei Rodriguez, die in Schenectady in New York woont, eerder deze maand tegen lokale krant The Daily Gazette. “Als mensen ernaar kijken, dan weten ze dat ik zo was.”

Het resultaat mocht er zijn (inspiratie?). Deels een albumcover die zo door Empire of the Sun gemaakt had kunnen worden, deels Austin Powers (Dravens kat heet Mr. Bigglesworth, net als die van Dr. Evil).

Twitter avatar WSMV WSMV-TV, Nashville This is a story about a boy and his cat. And yearbooks. And “lasers.” http://t.co/1xtIyEG3vA http://t.co/SSXpHBGWLn

De foto wilde hij op zijn officiële persoonlijke pagina in het jaarboek, tussen zijn klasgenoten met de eerdergenoemde rode/witte/blauwe polo’s voor een rode/witte/blauwe achtergrond. Maar dat mocht waarschijnlijk niet. In ieder geval niet in de officiële portretsectie, zo zei iemand van de school tegen The Daily Gazette. Want “er moet een zekere uniformiteit zijn” en “er zijn andere plekken in het jaarboek waar die foto geplaatst kan worden”.

Veel aandacht

Toen kwam de petitie, ook al was er nog geen definitieve afwijzing. Draven was niet boos - hij had al een vervangende foto en zou gewoon akkoord gaan met het besluit van de school - maar hij wilde toch graag steun. En met de petitie kwam er pas echt heel veel online aandacht voor Draven, zijn kat en de lasers. Onder meer The Huffington Post, Buzzfeed, Jezebel (onderdeel van het populaire Gawker) besteedden er aandacht aan.

En HLN, onderdeel van CNN:

De directrice en haar laserchihuahua

Draven hoopte op 500 ondertekeningen. Maar natuurlijk - dank je wel internet - werden het er veel meer. Momenteel zijn het er bijna 7.500. Intussen had de school al een mooie middenweg gevonden. De directrice, Diane Wilkinson, bood aan om met Draven op de foto te gaan. Hij weer met zijn kat, zij met haar chihuahua. De foto zou op haar pagina komen, met daarnaast een oproep voor de redding en adoptie van dieren.

En het wordt meteen het enige officiële portret van Wilkinson, zo zei ze tegen de New York Daily News. “Het was hilarisch. (…) Het was helemaal Dravens idee. Het enige waar ik om vroeg was de toevoeging van de lasers.”

Het is een absolute win-winsituatie geworden, als je naar het eindresultaat kijkt.

Twitter avatar WNYT WNYT NewsChannel 13 Here’s new photo of Draven Rodriguez and the Schenectady High School principal, which will appear in the yearbook. http://t.co/9KbqthGSru