Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dodental vulkaan Japan loopt verder op

Reddingswerkers zoeken verder in de buurt van de piek van de Ontake.
Reddingswerkers zoeken verder in de buurt van de piek van de Ontake. Foto AP/Kyodo News

Het dodental na de plotselinge uitbarsting van vulkaan Ontake in Japan is opgelopen tot 48. Bij een zoekactie zijn woensdag nog eens tien lichamen gevonden, meldt persbureau AP.

Update 14.35 uur: Het dodental is naar beneden bijgesteld. Dat staat nu op 47. Er was een brancard met persoonlijke eigendommen per ongeluk meegeteld.

Twitter avatar AlexMurraySmith Alexander Smith Nagano police apologise that they counted a stretcher of possessions as another ‘pulseless body’. Mt. Ontake death toll revised down to 47

Door het uitbarsten van de Ontake, ongeveer tweehonderd kilometer ten westen van Tokio, kwamen afgelopen zaterdag meer dan 250 bergbeklimmers vast te zitten. De top was binnen korte tijd bedekt met as en de mensen die op de berg waren, zaten urenlang vast. Velen van hen probeerden zich te verschuilen in de berghutjes die langs de weg naar boven staan.

Sommige lichamen werden gevonden in een hut bij de top van de berg, andere lagen begraven in een laag as van een halve meter. De Ontake is een van de hoogste bergen van Japan.

De reddingswerkzaamheden bij de vulkaan moesten gisteren worden gestaakt, omdat de omstandigheden te slecht waren en de autoriteiten vreesden dat de vulkaan weer zou uitbarsten. De trillingen waren sinds zaterdag minder geworden, maar waren weer flink toegenomen.

De vulkaan werd een tijd gezien als uitgedoofd, maar in 1979 vond een grote eruptie plaats, gevolgd door kleinere in daaropvolgende decennia. Het Amerikaanse Smithsonian Institution meldt dat in de periode tot 2003 regelmatig kleine bevingen plaatsvonden en kleine rookwolken te zien waren.