Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hoofd Amerikaanse Secret Service stopt na insluipschandaal Witte Huis

Julia Pierson, de directeur van de Amerikaanse Secret Service, is afgetreden. Bij een hoorzitting rondom de beveiliging van het Witte Huis gaf Pierson toe dat ze die niet op orde had.

Julia Pierson, directeur van de Amerikaanse Secret Service.
Julia Pierson, directeur van de Amerikaanse Secret Service. Foto AFP / Jim Watson

Julia Pierson, de directeur van de Amerikaanse Secret Service, is afgetreden. Dat schrijft persbureau Reuters. Bij een hoorzitting rondom de beveiliging van het Witte Huis gaf Pierson toe dat ze die niet op orde had.

Eerder deze maand wist de gewapende Omar Gonzalez in te breken in het Witte Huis. De Secret Service - de beveiligingsdienst van de Amerikaanse federale regering - zei dat hij bij de ingang werd gepakt, maar Gonzalez bleek veel verder te zijn gekomen. Pierson noemde het “onacceptabel” dat dit had kunnen gebeuren.

ernstige beveiligingsproblemen

Het geval heeft ernstige problemen met de beveiliging aan het licht gebracht, schreef onze correspondent Guus Valk vandaag in NRC Handelsblad:

“Bij de hoorzitting gaf Julia Pierson toe dat het voorbije jaar vijf anderen over het hek rond het Witte Huis zijn geklommen. Sinds 2009 gebeurde het zestien keer.”

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis vond president Obama dat de beveiligingsdienst, na alle problemen, een nieuwe leidinggevende nodig had. Obama zou tot gisteren niets weten van een eerder incident, zegt onze correspondent Guus Valk.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Volgens media wist Obama tot gisteren niet van een eerder incident: hij werd in een lift gezet met een gewapende privébewaker met strafblad.

Pierson wordt opgevolgd door Joseph Clancy - een ervaren medewerker van de Secret Service. President Obama zei veel vertrouwen in hem te hebben.

obama’s thuis is geen vesting

Volgens Valk is het Witte Huis ontworpen om toegankelijk te zijn.

“George Washington wilde geen paleis, maar een gewoon huis. Abraham Lincoln was de laatste president die de deur altijd had openstaan. Volgens historicus David Herbert Donald wandelden ongenode gasten tot in de late avond door het Witte Huis.”

“Na de moord op Lincoln in 1865 kwam er een hek – en weer veel later detectiepoortjes. Toch werd het Witte Huis, zelfs na de aanslagen elders in het land op 9/11, geen vesting.”

Lees het hele artikel: ‘Obama blijkt niet veilig in zijn eigen huis’. Abonnees lezen gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.