Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Directeur NAM: meer zware aardbevingen door gaswinning

Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde.
Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde. Foto ANP / Jerry Lampen

Groningers op het platteland en in de stad moeten rekening houden met meer en mogelijk zwaardere aardbevingen. Dat zegt scheidend directeur Bart van de Leemput van de Nederlandse Aardolie Maatschappij vandaag (NAM) in NRC Handelsblad. Hiermee waarschuwt de NAM, een joint venture van Shell en ExxonMobil, nadrukkelijker dan voorheen zelf voor gasbevingen.

Van de Leemput:

“Als je weet dat het Groningenveld nog 50 jaar aardgas levert, komen er meer en mogelijk zwaardere bevingen door onze gaswinning. Maar over twintig jaar verwachten we minder.”

255 schademeldingen

De komende drie jaar bestaat er een kans van tien procent dat er een beving komt met een kracht hoger dan 4,1 op de schaal van Richter. Daarover werden experts het begin dit jaar eens. Groningen beefde gisteren opnieuw, de schok had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter en werd tot in de Groningse binnenstad gevoeld. Van de Leemput: “De NAM zal alle schade uiteraard vergoeden.” De teller stond vanochtend op 255 schademeldingen, de meeste kwamen uit de stad.

Verantwoordelijk minister Kamp (Economische Zaken, VVD) sluit zich aan bij de opmerkingen van de NAM-directeur. De aardbevingen zijn in Groningen “een fact of life”, reageerde hij gisteren. Het past in “een patroon”.
Dit jaar registreerde het KNMI 68 bevingen tot en met september, vorig jaar waren dat er die periode 103. Juist omwille van de veiligheid, benadrukte Kamp, besloot het kabinet in januari de gaswinning aan een maximum te binden en de boorputten in het kwetsbare gebied rond Loppersum nagenoeg stil te leggen.

Update 14.55 uur: De Tweede Kamer debatteert binnenkort opnieuw over de aardbevingen in Groningen. Een verzoek van de SP werd gesteund door een brede Kamermeerderheid, inclusief coalitiepartijen PvdA en VVD. De aanleiding is de aardbeving van gisteren bij Ten Boer.

Lees het hele interview met Bart van de Leemput in NRC Handelsblad (€).