Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Commotie over nieuwe roman Kees van Beijnum

Kees van Beijnum
Kees van Beijnum Foto ANP

Een dag voor publicatie is er commotie ontstaan over de nieuwe roman van schrijver Kees van Beijnum, die geënt is op het leven van de Nederlandse rechter Bert Röling tijdens de Tokio-processen (1946-1948).

Historicus Hugo Röling, zoon van de in 1985 overleden rechter, vindt dat Van Beijnum inbreuk heeft gemaakt op „het goede vertrouwen” waarmee Röling bronmateriaal ter inzage aan de schrijver heeft verstrekt. Röling stelde materiaal van zijn vader beschikbaar voor een speelfilm over het Tokio-tribunaal van na de Tweede Wereldoorlog.

Van Beijnum is de scenarioschrijver van de film en heeft de bronnen nu ook gebruikt voor zijn roman De offers, aldus Röling:

„De afspraak was dat hij ze voor de film zou gebruiken, niet voor een boek.”

Fictie

Van Beijnum zegt in een interview met NRC Handelsblad dat „het best zou kunnen dat er een paar dingen in staan uit een van de brieven of dagboekaantekeningen”. Hij benadrukt dat het om fictie gaat:

„Als ik een paar dingen uit de werkelijkheid van zijn vader heb meegenomen in het fictionele verhaal, dan staat het in geen enkele verhouding tot hoe ik die figuur heb opgebouwd.”

Verrast

Röling is „verrast” door het boek van Van Beijnum en is verontrust dat lezers het hoofdpersonage als zijn vader zullen beschouwen. In het boek bezoekt de rechter een bordeel en hij heeft een buitenechtelijke relatie. Röling heeft bij juristen geïnformeerd over het eisen van wijzigingen, maar ziet geen kans op succes.

Zelf maakte Röling ook een boek over zijn vader, De rechter die geen ontzag had. Die publicatie is naar vandaag vervroegd – een dag voor de publicatie van De offers.