Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Bestuurder monstertruck Haaksbergen betuigt medeleven

Bloemen gelegd door de gemeente Haaksbergen en de organisatie van het evenement op de plek van het ongeval met een monstertruck.
Bloemen gelegd door de gemeente Haaksbergen en de organisatie van het evenement op de plek van het ongeval met een monstertruck. Foto ANP/Vincent Jannink

De stuntman die met zijn monstertruck betrokken was bij het dodelijke ongeluk in Haaksbergen, betuigt met zijn vrouw en kinderen zijn medeleven aan de slachtoffers. In een brief in De Telegraaf schrijven ze dat ze het “verschrikkelijk” vinden wat er is gebeurd.

De bestuurder hoopt dat “uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden” de aandacht nu naar hen uitgaat “in plaats van naar de schuldvraag.”

Deze vraag komt vanzelf wel aan de orde als eenmaal het onderzoek van de politie is afgerond.

Over de oorzaak of de toedracht van het ongeluk, waarbij drie mensen om het leven kwamen, is in de brief niets te lezen. Advocaat Rob Oude Breuil, die de chauffeur bijstaat, stelt in de krant dat vaststaat dat van een hartkwaal of een epileptische aanval geen sprake is.

Tijdens het evenement AutoMotorSportief reed de man, Mario D., op het publiek in. Daarbij vielen drie doden en 31 gewonden. Van hen liggen er dertien nog in een ziekenhuis.

Het stuntteam van D. heeft eerder zonder noemenswaardige veiligheidsmaatregelen en speciale vergunningen dicht op het publiek met monstertrucks gereden. Zo reed hij vijf jaar geleden in Hilversum tijdens een evenement minutenlang over sloopauto’s, gadegeslagen door publiek dat op luttele meters achter dranghekken stond en terugdeinsde als de truck steeds opnieuw pal voor de dranghekken tot stilstand komt.