Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Al die koopjes hebben ook een nadeel

Jesper van der Meij (29) werkt als administratief medewerker bij het facilitair bedrijf van de politie. Daarnaast verkoopt hij af en toe een foto en klust hij bij voor een designbureau.

Foto Bob van der Vlist

‘Ik denk dat mijn generatie creatiever moet zijn dan onze ouders als het op carrières aankomt. De babyboomgeneratie had de banen voor het uitzoeken, tegenwoordig moet je lef hebben en ondernemend zijn om rond te kunnen komen.

„Nu werk ik nog op tijdelijke basis voor de politie, maar binnenkort komt hier waarschijnlijk een einde aan. Ik heb al meerdere malen een verlengd contract gekregen en ik denk dat door de bezuinigingen mijn contract niet verder zal worden verlengd. Waarschijnlijk zal ik me moeten omscholen, ik wil niet de rest van mijn leven in de administratie blijven werken. Je wordt er niet erg geprikkeld, zeker niet als het om bulkadministratie gaat.

„Ik heb twee jaar op de kunstacademie gezeten en fotografeer nog steeds af en toe. Ervan rondkomen is me niet gelukt, er zijn zo veel mensen die dat proberen. Af en toe verkoop ik een foto, dat levert me zo’n 500 tot 1.000 euro per jaar op. Daarnaast doe ik de pr voor het designbureau Bloondesign, maar dat is heel sporadisch, daar verdien ik niet veel mee.

„Het lijkt me interessant om bijvoorbeeld als stemacteur verder te gaan. Ik ben verbaal vrij sterk en daar zou ik wel op een creatieve manier mee bezig willen gaan. Ik heb me al ingeschreven bij een castingbureau, maar dat heeft me tot nu toe alleen maar geld gekost, ik heb nog geen opdracht gehad.”

‘Doorgaans koop ik alleen wat ik echt nodig heb. Ik heb bijvoorbeeld maar één snijplank, meer is niet nodig. Ik kan alleen nooit de kip en de groenten tegelijk snijden. Ik houd erg van koken, en dan vooral van de Italiaanse keuken. Ik doe dus vaak boodschappen, maar ik probeer het wel verantwoord te doen. Dan ga ik bijvoorbeeld naar de markt, want daar is alles enorm goedkoop. Een paar ons shiitake kost er een stuk minder dan in de supermarkt. Die koopjes hebben echter ook een nadeel: dan heb ik tientallen mango’s gekocht, spotgoedkoop, maar vaak krijg ik niet alles op.

„Ik ben dolblij met mijn kastje van Piet Hein Eek. Ik zag hem staan in een winkeltje in Apeldoorn. Hij kostte 500 euro, op zich best een klein prijsje voor een Piet Hein Eek. Misschien is hij niet echt, dan ben ik goed in de maling genomen.

„Tegenover mijn moeder noem ik meestal maar een kwart van wat ik daadwerkelijk aan geld uitgeef. Niet dat het een geheim is, maar moeders zijn van nature snel wat bezorgd. Toch vind ik van mezelf dat ik verstandig met geld om ga. Ik doe aan pensioenopbouw, ik spaar af en toe wat, en zorg dat ik op verschillende manieren mijn geld verdien.”