Windows 10: Microsoft begint opnieuw

Microsofts opvolger van Windows 8 heet niet Windows 9 maar… Windows 10.

Dat maakte het softwarebedrijf vanavond bekend tijdens een aankondiging van het nieuwe besturingssysteem dat in de loop van 2015 op de markt moet komen.

Met ’10’ wil Microsoft opnieuw beginnen en door ’9’ over te slaan meer afstand nemen ten opzichte van Windows 8, de versie die erg veel kritiek kreeg.  Windows 10  herstelt een paar fouten die met Windows 8 gemaakt werden en moet een eind moet maken aan de fragmentatie van het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Microsoft wil één technologie bieden voor elk denkbaar schermformaat, “van 4 tot 80 inch”.

Eén Windows voor allen

Windows 10 wordt de eerste Windows-versie die werkt op alle computers, ook op tv’s (Xbox), tablets-pc’s en telefoons - over horloges hoor je Microsoft nog niet.  Dat betekent dat apps voor Windows Phone in de toekomst ook op je pc en tablet zullen werken en je software koopt in één overkoepelende online winkel.

Windows zou zo een aantrekkelijker platform moeten worden voor softwareontwikkelaars, die hun mobiele apps meestal eerst voor iOS en Android ontwerpen. Daardoor is de belangstelling voor Windows Phone tot nu toe beperkt gebleven (marktaandeel kleiner dan 3 procent, ondanks enorme marketinginspanningen) en raakt  Microsofts ecosysteem op achterstand bij dat van Apple en Google.

Windows XP doet het nog beter dan 8

Microsoft toonde een zeer voorlopige versie (Tech Preview) van Windows 10. Die ziet eruit als een mix van Windows 7 – de laatste versie met het traditionele bureaublad voorop – en Windows 8, de sterk verbouwde versie met al de gekleurde tegeltjes - de “live tiles” snelkoppelingen die automatisch updates vertonen van de app waarna ze verwijzen.

Windows 8 was ontworpen met een aanraakscherm in gedachten, er op rekenend dat Windows massaal op tablet pc’s gebruikt zou worden. Pc-gebruikers morren dat hun bureaublad - waar ze decennialang mee werkten - verscholen gaat achter een scherm met kleurige snelkoppelingen die ze zelden gebruiken. Daar heb je weinig aan als met een muis en toetsenbord werkt.

Zakelijke klanten hebben weinig interesse voor Windows 8, dat al twee jaar op de markt is. Het marktaandeel van Windows 8 en 8.1 samen is amper 14 procent van alle computers.  Minder dan XP (ook al is deze doodverklaarde Windows-versie nog goed voor 23 procent) en Windows 7 (meer dan 51 procent). De cijfers komen van netmarketshare.com.

Het startmenu is terug

Microsoft wil die zakelijke klanten behouden; zij vormen de kern van het bedrijf. In versie 10 zijn de twee verschillende gezichten van Windows beter verenigd. De moderne apps draaien vreedzaam in de traditionele desktop-omgeving, de kleurige tegels zijn verwerkt in het startmenu. De oude startknop is in ere hersteld in Windows 10 en wordt nu voorzien van snelkoppelingen naar de kleurige tegels. In versie 8.1 was het bureaublad enigszins terug in de gratie, in versie 10 is die lijn verder doorgevoerd. Een zucht van verlichting bij Windows-gebruikers van de oude stempel.

Het startmenu krijgt ook extra zoekfunctionaliteit.  Waar je nu alleen nog kunt zoeken naar programma’s en lokale bestanden, zoek je in Windows 10 ook meteen online.

Lezer Ferdinand van Dieten voegt dit er aan toe: “De zoekfunctie ‘direct online’  zat ook al verstopt in de 8.1 upgrade. Het betekent dat je Microsoft online inzage geeft in al je zoekacties zelfs op je eigen machine. Alleen als je bij de installatie van 8.1 goed oplette en een lastige work around gebruikte kon je deze privacy-inbreuk omzeilen. (installeren zonder Microsoft-account kan nog wel maar vereist voorkennis.) “

Tijdens de presentatie lag de nadruk op multitasking: hoe richt je het scherm zo efficiënt mogelijk in met verschillende vensters. Ook kun je in de nieuwe Windows-versie straks vensters automatisch verdelen - ‘snappen’ - over de breedte van het scherm.

Verder maakte Microsoft weinig details bekend. Het bedrijf roept softwareontwikkelaars en fans op om mee te denken over nieuwe functies.

Zelf uitproberen?

Als je alvast een voorproefje wilt van Windows 10 (op de markt verwacht medio 2015) dan kun je hier binnenkort de Tech Preview downloaden. Let op: het is nog geen stabiele versie die je op een pc met kostbare data kunt zetten. De testversie is gratis, over de uiteindelijke prijs van een Windows 10-licentie deed Microsoft nog geen uitspraken.

De belangrijkste vernieuwingen op een rij,  aldus Microsoft:

Expanded Start menu. The familiar Start menu is back, providing quick one-click access to the functions and files that people use most, and it includes a new space to personalize with favorite apps, programs, people and websites.

Apps that run in a window. Apps from the Windows Store now open in the same format that desktop programs do. They can be resized and moved around, and have title bars at the top allowing users to maximize, minimize and close with a click.

Snap enhancements. Working in multiple apps at once is easier and more intuitive with snap improvements. A new quadrant layout allows up to four apps to be snapped on the same screen. Windows will also show other apps and programs running for additional snapping, and it will even make smart suggestions on filling available screen space with other open apps.

New Task view button. The new Task view button on the task bar enables one view for all open apps and files, allowing for quick switching and one-touch access to any desktop created.

Multiple desktops. Instead of too many apps and files overlapping on a single desktop, it’s easy to create and switch between distinct desktops for different purposes and projects — whether for work or personal use.

    • Marc Hijink