Verklaringen Fred Ros mogen worden gebruikt in liquidatiezaak

Een aantal van de raadsheren eerder tijdens de voortzetting van het liquidatieproces-Passage.
Een aantal van de raadsheren eerder tijdens de voortzetting van het liquidatieproces-Passage. Foto ANP / Evert Elzinga

De verklaringen van kroongetuige Fred Ros mogen worden gebruikt bij het hoger beroep in de liquidatiezaak. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vanmiddag bepaald. De advocaten van enkele kopstukken uit het grote liquidatieproces wilden voorkomen dat de nieuwe informatie zou worden toegevoegd.

Het is niet eerder voorgekomen dat justitie in hoger beroep verklaringen van een kroongetuige aan het strafdossier wilde toevoegen. De verklaringen van Fred Ros, die in het bezit zijn van NRC, zijn belastend voor een groep criminelen die worden verdacht van het uitvoeren van moorden in de onderwereld. Om die reden zou Ros, die vanmiddag vermomd in de rechtbank verscheen, nu bedreigd worden, meldt onze verslaggever in Amsterdam Jan Meeus:

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Ros is vermomd aanwezig in afgesloten cabine. Voorzitter van het hof vindt het goed #liquidatieproces
Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Ros zijn vrienden zijn nu vijanden, zegt justitie. Ros wordt bedreigd, zegt justitie. Ze zijn naar hem op zoek

Ros sloot vorig jaar een deal met justitie in ruil voor een forse strafvermindering. Hij was eerder door de rechtbank veroordeeld voor dertig jaar cel; daar zou nu de helft vanaf gaan.

Hof: proces hoeft niet terug naar rechtbank

Het hof besloot verder dat het proces tegen tegen de verdachten in het liquidatieproces, dat het ‘Passageproces’ wordt genoemd, niet hoeft worden terugverwezen naar de rechtbank. Dat hadden de advocaten van de verdachten eerder geëist. Volgens de advocaten hebben de kroongetuigen in de zaak elkaar tegengesproken. Het hof zei vanmiddag tegen het gebruik van de nieuwe verklaring van Ros geen bezwaar te hebben en de inhoud pas later te toetsen.

Het is nu aan het OM om de regie te gaan voeren in de zaak, stelde het hof. Door de heropening van het onderzoek van het OM naar Holleeder, is het onduidelijk wat de planning van het proces nu kan zijn:

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Er is behoefte regie om kwaliteit van de waarheidsvinding te garanderen. Daar moet advocaat generaal voor zorgen
Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Hof wil weten wat en wanneer het nieuwe onderzoek oplevert en wat de gevolgen daarvan zijn voor de planning. Het OM moet pro-actief optreden
Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Hof wil meer weten over onderzoek naar de criminele organisatie. Dat is het meest complexe deel. Hof wil helderheid voor 10 oktober

Ros: Holleeder gaf opdracht tot liquidaties

Volgens Ros zijn Willem Holleeder, Dino S. en Ali A. de drie opdrachtgevers van liquidaties geweest. Jesse R. was samen met Fred Ros de belangrijkste organisator en uitvoerder van liquidaties. Jesse R. werd door de rechter tot levenslang veroordeeld. Fred Ros kreeg dertig jaar cel. De verdachte opdrachtgevers Dino S. en Ali A. werden vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties.

Willem Holleeder is nog niet vervolgd voor zijn rol bij liquidaties. Het Openbaar Ministerie doet op basis van de verklaringen van Ros wel aanvullend onderzoek naar Holleeder. Hij is nog niet aangehouden.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat Holleeder zich volgens Ros voor zeven miljoen euro had ingekocht in de groep rond Dino S. Het geld kwam volgens Ros van onderwereldbankier Willem Endstra en is verdeeld onder een groep criminelen. “Dat Willem met hun omging, dat komt omdat hij betaalde. Niet omdat ze vrienden waren”, aldus Ros.

Inzet kroongetuigen leidt vaak tot ophef

De inzet van kroongetuigen in het strafproces is wettelijk geregeld maar leidt wel vaak tot ophef. Zeker als het gaat om criminelen die worden verdacht van ernstige strafbare feiten. In de liquidatiezaak heeft justitie zelfs twee deals gesloten met criminelen - Peter la S. en Fred Ros – die zelf zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij onderwereldmoorden. Peter la S., alias Vieze Peter, heeft bekend dat hij betrokken was bij de moord op Cees Houtman in 2005. Fred Ros heeft bekend dat hij de moord op Thomas van der Bijl in 2006 heeft georganiseerd.

Lees meer in het achtergrondstuk ‘Waarom kroongetuigen tot ophef leiden’ van onze redacteuren Jan Meeus en Enzo van Steenbergen.