Van een liefdesdrama tot een claim van 20 miljoen

Ze wordt niet vervolgd voor het stalken van haar voormalige minnaar Willem Buiter. Maar Heleen Mees is wel kapotgemaakt en wil 20 miljoen dollar schadevergoeding. Haar advocaat legt het uit in veertig pagina’s.

Wegens een aanhoudende lastercampagne die haar reputatie en loopbaan geheel heeft vernietigd, eist econoom en publicist Heleen Mees (46) twintig miljoen dollar schadevergoeding van haar voormalige minnaar Willem Buiter (65), de Brits-Nederlandse topeconoom van Citigroup. Het bij de rechtbank van New York ingediende juridische geschrift waarin Olav Haazen, de advocaat van Mees, uitleg geeft over de claim telt bijna veertig pagina’s. Kern van het betoog: door de beschuldigingen en aangifte van Buiter dat Mees hem stalkte, belandde de vrouw vorig jaar zomer vier dagen achter de tralies in onder meer de New Yorkse gevangenis op Rikers Island. In maart dit jaar werd duidelijk dat er weliswaar geen strafzaak tegen Mees komt, maar ze zit door deze kwestie wel aan de grond.

In de schadeclaim wordt het liefdesdrama tot in alle details beschreven. Vier jaar lang had Mees, naar eigen zeggen, „een overspelige relatie” met de 19 jaar oudere „collega-econoom” Buiter. „Het ging mis” toen Buiter zijn belangstelling voor haar verloor. Volgens Mees dumpte hij haar vervolgens op een „wrede en kille manier”. Hij misbruikte volgens Mees zijn voorname status als topeconoom door bij politie en OM de indruk te wekken dat hij door Mees werd gestalkt. „Hij vernietigde haar reputatie zo grondig dat ze permanent werd verdreven uit de academische en zakelijke kringen” waarin Buiter en zijn echtgenote en hoogleraar economie Anne Sibert verkeerden.

Powerfeministe

Een hard gelag voor de in Hengelo geboren vrouw die zichzelf profileerde met de term ‘powerfeministe’. Ze was tot haar arrestatie als docente verbonden aan de New York University. Het weekblad Elsevier had haar betiteld als een van de meest invloedrijke denkers. Ze was volgens haar advocaat een gezaghebbende politieke en economische commentator en een veelgevraagd spreker. In wel dertig tv-optredens liet ze zich uit over de mondiale financiële crisis of de toestand van de Chinese economie. Ze werkte voor bedrijven als ABN Amro en Unilever. Twee weken voor haar arrestatie had ze een gesprek met minister Dijsselbloem om toe te treden tot de Raad van Commissarissen bij De Nederlandsche Bank en de KLM. „Door het handelen van Buiter is dat verdwenen.”

Volgens Mees had Buiter haar in het begin van hun affaire laten weten te willen scheiden van zijn vrouw. Later kwam hij daarop terug. En om tegenover zijn vrouw toch te kunnen verklaren dat er contacten waren geweest tussen Mees en hem, verzon Buiter volgens de formuleringen in de schadeclaim dat Mees hem stalkte. Buiter maakte volgens Mees tegen zijn echtgenote het klassieke ‘it wasn’t me’-excuus.

Ook nadat begin dit jaar duidelijk werd dat er geen strafzaak zou komen tegen Mees is Buiter volgens haar doorgegaan met het uiten van valse beschuldigingen via zijn Facebookpagina. Die berichten waren te lezen door al zijn volgers en vrienden: vooraanstaande economen, journalisten en zakenmannen. De vermeende seksuele relatie zou volgens Buiter slechts een gedachtekronkel zijn in het hoofd van Mees. De Nederlandse econome zou volgens hem last hebben van een geestelijke stoornis: erotomania.

20 miljoen, simpele rekensom

Door de valse beschuldigingen van Buiter heeft Mees naar eigen zeggen enorme emotionele stress en mentale pijn. Ze kan nu rekenen op publieke minachting en wordt bespot. Ze heeft ook grote financiële schade. Voor haar arrestatie verdiende Mees naar eigen zeggen als consultant 132.000 dollar per jaar, als spreekster 53.000 dollar en als columniste 33.000 dollar. Met andere klussen erbij, zoals commissariaten, was ze jaarlijks goed voor in totaal 300.000 dollar. Voor haar verdediging in deze zaak heeft ze 442.000 dollar aan kosten gemaakt. Ze is ook in therapie gegaan, wat ook geld kostte.

Behalve de schadevergoeding van twintig miljoen dollar vraagt Mees de jury ook bij wijze van strafmaatregel nog om extra schadevergoeding en een vergoeding van de advocaatkosten.

Via een procedure in Nederland wil Mees Buiter ook nog dwingen tot het plaatsen van rectificaties in drie Nederlandse kranten. Willem Buiter laat desgevraagd weten niet te willen reageren op de aangekondigde schadeclaim.

    • Marcel Haenen