Excuses aan Thom de Graaf

De Nederlandse Orde van Advocaten distantieert zich in sterke bewoordingen van de afsluitende cabaretshow van Toren C vrijdag op het jaarcongres. „Gênant” en „een grote misser” waarvoor de Orde zijn „oprechte excuses” aanbiedt.

De cabaretières Margôt Ros en Maike Meijer kozen senator Thom de Graaf, ook voorzitter van de Raad van Advies van de Nederlandse Orde van Advocaten, als vrijwilliger om op het podium te komen. „Het liep vrij snel uit de hand”, aldus Michiel van Kleef, hoofdredacteur van juristenmagazine Mr. Hij omschrijft het optreden zo: „De Graaf werd een soort mombakkes voorgedaan, denk aan hetgeen buiksprekers gebruiken, waarbij de mond op afstand wordt bewogen.”

Het absurdistische duo liet de senator grove teksten ‘spreken’. Het was eerst niet zo pijnlijk – er werd ook wel gelachen – maar het werd steeds grover en „onsmakelijker”. Toen de cabaretiers aanstalten maakten om zijn broek uit te trekken, liep de politicus van het podium. Van Kleef: „Aanwezigen schaamden zich rot. Advocaten beroepen zich altijd op hun normbesef. Dit is voor de eigen beroepsgroep een totaal affront.”

„Wij zoeken altijd het randje op”, reageert Ros. Omdat het ging om een besloten bijeenkomst, wil ze niet inhoudelijk reageren.

    • Laura Klompenhouwer