Topman Springer-concern wil van Felix Meritis ‘literatuurhuis’ maken

Felix Meritis aan de Keizersgracht
Felix Meritis aan de Keizersgracht Foto: Jordi Huisman/Hollandse Hoogte.

Derk Haank, directeur van het Duitse uitgeefconcern Springer, wil het Amsterdamse debatcentrum Felix Meritis kopen om er een literatuurhuis van te maken. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Het pand, aan de Keizersgracht 324, wordt dan tevens het nieuwe onderkomen van de literaire uitgeverijen De Arbeiderspers, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Nijgh & Van Ditmar en Querido. Haank is sinds kort mede-eigenaar van deze uitgeverijen.

In februari ging de stichting die debatten en evenementen in Felix Meritis organiseert, failliet. De gemeente Amsterdam kocht het pand met als doel om het door te verkopen aan een partij die het weer een culturele bestemming zou geven. Haank is een van de 7 bieders.

“Een literatuurhuis voegt echt iets toe”, zegt Haank. “Er zijn al veel theaters en muziekzalen in de omgeving.” In het plan van Haank zal Jan Willem Sieburgh, voormalig zakelijk directeur van het Rijksmuseum en momenteel directeur ad interim van het Tropenmuseum, de zakelijke leiding doen. Donderdag zou de gemeente bekendmaken wie het pand (vraagprijs 2,5 miljoen euro) mag kopen, maar dit is enkele weken uitgesteld.

De 4 literaire uitgeverijen zijn nu gevestigd aan het Singel, maar moeten per 1 januari verhuizen omdat het voormalige moederconcern WPG haar grachtenpanden heeft verkocht. De nieuwe eigenaar Paulien Loerts ziet Felix Meritis ook als locatie voor de Querido Academie, die schrijfcursussen organiseert.

Volgens Haank is het achterstallig onderhoud van Felix Meritis geen groot probleem. “We gaan het pand opknappen. Maar voor een uitgeverij is het niet erg als het een beetje rafelig is. Zij hoeven niet in een marmeren paleis te zitten.”