Sluiproute om tussenjaar te nemen en toch stufi te houden

Studenten die na hun eindexamen dit jaar een tussenjaar wilden, hebben een manier gevonden om toch hun studiefinanciering te behouden. Ze hebben zich ingeschreven voor een willekeurige studie en schrijven zich daar vóór 1 oktober weer uit. Zo behouden ze de volle tijd van hun studie recht op een basisbeurs.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Studenten die na hun eindexamen dit jaar een tussenjaar wilden, hebben een manier gevonden om toch hun basisbeurs te behouden. Ze hebben zich ingeschreven voor een willekeurige studie en schrijven zich daar vóór 1 oktober weer uit. Zo behouden ze de volle tijd van hun studie recht op een basisbeurs.

Omdat per volgend collegejaar de basisbeurs wordt afgeschaft, zouden ze die anders kwijtraken. Het ministerie van Onderwijs is op de hoogte van de sluiproute. Een woordvoerder wijst erop dat de route alleen dit jaar kan worden gebruikt. Om hoeveel studenten het gaat is niet duidelijk.

Veel jongeren willen na hun eindexamen een tussenjaar nemen voor ze gaan studeren om bijvoorbeeld te reizen. Maar de huidige lichting wil ook graag de basisbeurs ontvangen die na dit jaar wordt afgeschaft met de invoering van het leenstelsel. Door zich in te schrijven voor zomaar een studie en na een maand - of na een dag - te stoppen, kunnen ze allebei krijgen. Wie zich voor 1 oktober uitschrijft kan het grootste deel van het collegegeld nog terugkrijgen.

De Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam laten desgevraagd weten geen stijging te hebben gezien in het aantal inschrijvingen dit jaar. Woordvoerder Yasha Lange van de Universiteit van Amsterdam zegt tegen NRC:

“Pas als we op 1 oktober een piekje zien in het aantal uitschrijvingen, dan weten we dat er mensen zijn die deze route hebben gekozen.”

Volgens de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten heeft de stijging van het aantal inschrijvingen vorig jaar al plaatsgevonden. Omdat er toen al sprake van was dat het nieuwe leenstelsel zou worden ingevoerd “namen VWO-scholieren voor de zekerheid maar geen tussenjaar meer”.

Lees meer in nrc.next: Skiles geven én stufi ontvangen.

    • Lize Geurts