Shafiks rat

De Egyptische arts Ahmed Shafik (1933) verrichtte baanbrekend werk op het gebied van impotentie en anticonceptie. Om het effect van ondergoed op seksuele activiteit te meten, deed hij 75 ratten broekjes van vier soorten textiel aan: polyester, polyester/katoen, katoen en wol. De controlegroep droeg geen ondergoed. Vervolgens bestudeerde hij gedurende een jaar de voortplanting van de betreffende knaagdieren.

Shafik publiceerde zijn bevindingen in 1993 in European Urology. Ratten die gekweld werden door polyester broekjes penetreerden veel minder wijfjes dan de ratten die geen ondergoed of een slip gemaakt van natuurlijke materialen droegen. Het kwaad zat in de elektrostatische lading veroorzaakt door het synthetische textiel. Figuur 1 van die publicatie (hier afgebeeld) is een iconische wetenschappelijke illustratie, met het veelzeggende bijschrift The underpant worn by the rat.

Gelijktijdig experimenteerde Shafik met mensen. Veertien proefpersonen kregen een polyester string aangemeten die de balzak stevig verpakte maar het lid vrijliet.

De vrijwilligers moesten het experimentele ondergoed altijd dragen en hun zaadkwaliteit werd tweewekelijks gecontroleerd: na gemiddeld 139 dagen waren ze onvruchtbaar (Contraception 45: 439-451). Voor een plaatje van een van deze proefpersonen is hier gelukkig geen ruimte.

    • Kees Moeliker