Heleen Mees eist 20 miljoen dollar van ex-minnaar

Econoom en publicist Heleen Mees eist voor de rechtbank in New York 20 miljoen dollar (15,8 miljoen euro) schadevergoeding van haar voormalige minnaar Willem Buiter, de Brits-Nederlandse topeconoom van Citigroup. Zij verwijt hem een lastercampagne die haar reputatie en loopbaan geheel heeft vernietigd.

Nadat Buiter haar had beschuldigde van stalking, belandde Mees vorig jaar zomer vier dagen achter de tralies. In maart van dit jaar werd duidelijk dat er geen strafzaak tegen haar komt. Door deze kwestie zit ze nu aan de grond.

In de claim wordt het liefdesdrama tot in detail beschreven. Vier jaar lang had Mees (45), naar eigen zeggen, „een overspelige relatie” met de twintig jaar oudere „collega-econoom” Buiter. „Het ging mis” toen Buiter zijn belangstelling voor haar verloor. Volgens de vrouw dumpte hij haar op een „wrede en kille manier”.

Volgens de advocaat van Mees, Olav Haazen, misbruikte Buiter zijn status als topeconoom door bij de politie de indruk te wekken dat hij door Mees werd gestalkt. „Buiter vernietigde haar reputatie zo grondig dat ze permanent werd verdreven uit de academische en zakelijke kringen” waarin Buiter en diens echtgenote, hoogleraar economie Anne Sibert, verkeren.

Ook nadat begin dit jaar duidelijk was geworden dat er geen strafzaak zou komen tegen Mees, is Buiter volgens haar valse beschuldigingen via zijn Facebook-pagina blijven uiten. De vermeende seksuele relatie zou volgens Buiter slechts een gedachtekronkel zijn in het hoofd van Mees. De Nederlandse econome zou volgens hem last hebben van een geestelijke stoornis: erotomania.

Mees zegt door de zaak grote financiële schade te onderbinden. Voor haar arrestatie verdiende ze naar eigen zeggen als consultant 132.000 dollar per jaar, als spreekster 53.000 dollar en als columniste 33.000 dollar.

In Nederland zal Mees Buiter vragen beschuldigingen in drie dagbladen te rectificeren. Buiter wil niet reageren op de claim.