Reddingswerk vulkaan Japan voor vandaag stilgelegd

Witte rook komt uit de Ontake. Foto AP/ Kyodo News

De autoriteiten in Japan hebben alle reddingswerkzaamheden bij vulkaan Ontake voor vandaag moeten staken. De omstandigheden zijn slecht en er wordt gevreesd dat de vulkaan weer uitbarst. De reddingsdiensten zouden gaan proberen lichamen onder de as vandaan te halen.

Volgens de laatste cijfers zijn 36 mensen om het leven gekomen bij de grote, plotselinge uitbarsting van afgelopen zaterdag. Er zijn nog maar twaalf lichamen geborgen. De trillingen waren sinds zaterdag minder geworden, maar zijn inmiddels weer flink toegenomen.

Tweede ramp afwenden

Honderden soldaten, brandweerlieden en politieagenten zijn weer van de berg gekomen. “We moeten een tweede ramp afwenden,” zeiden autoriteiten volgens persbureau AFP. Want hoewel dit niet altijd het geval is, kan een toename van trillingen een voorbode zijn van een nieuwe uitbarsting, zo zei de Japanse weerdienst.

De Ontake is de op een na grootste vulkaan van Japan. Van de vulkaan werd tot 1979 gedacht dat hij inactief was. Dat jaar barstte de vulkaan voor het laatst echt uit.

    • Frank Huiskamp