Patty’s bruiloft op Ibiza, SBS pakt uit en pakt in

Zingen in het vliegtuig en yoga met Steffi de Pous. Mediaredacteur Wilfred Takken ging met een groep journalisten naar Ibiza voor de najaarspresentatie van SBS.

Foto’s ANP, Wilfred Takken

We staan op het dak van het strakwitte Hotel ME op Ibiza met een glas champagne in de hand en kijken uit over de baai in de ondergaande zon. De dresscode is ‘hippie style Ibiza white’. Veel boho-chic strandjurken en gehaakte topjes en tuniekjes. Aan de bar in lila neonlicht staat Renate Gerschtanowitz van Shownieuws als beeldschoon bloemenmeisje in hotpants. Daarnaast staat Kees Tol, van Hollands Beste Bloemstylist. Hij draagt een wit hoedje. En dan komt, twee uur te laat, de versgetrouwde Patty Brard op, omringd door een dikke haag van geagiteerde camera’s. Patty heeft zojuist voor de vierde maal eeuwige trouw gezworen. De bruid begint meteen te huilen. Misschien denkt ze aan haar kijkcijfers.

SBS combineert de perspresentatie van het nieuwe seizoen met de bruilof tvan Patty op Ibiza. Andere omroepen houden de najaarspresentatie in een zaal in Hilversum of Amsterdam, maar SBS haalt de journalisten liever drie dagen naar Ibiza. De presentatie is mooi te combineren met de bruiloft. Dat evenement dat wordt gefilmd voor Patty’s Big Fat Ibiza Wedding, een realitysoap op primetime vrijdagavond, die sinds augustus een teleurstellende 337.000 kijkers trekt.

Eén dag voor de bruiloft, donderdagmiddag in het vliegtuig naar Ibiza: Bridget Maasland, in een laaghangend zalmroze pakje, krijgt van de steward de hoorn van de boordtelefoon. Zij zal ons voorgaan in de repetitie van het bruiloftslied voor Patty. Wij, zo’n 130 journalisten en SBS-collega’s, zitten op donderdagmiddag in de gecharterde vlucht om het feest bij te wonen. Nu alleen nog even het lied oefenen. Zoekend naar de melodie, zingen we mee met de enthousiast zwaaiende Bridget. De componist Eric van Tijn staat er ook bij en probeert wat richting te geven aan het vliegende koor. Eerder schreef hij klassiekers als De Familie Knots, Dance around the World en 15 Miljoen Mensen dus de verwachtingen voor dit bruiloftslied zijn hooggespannen: „Zij is verliefd, verloofd, getrouwd met de liefde van haar dromen/ Zij is zo gelukkig dat hij van haar houdt.”

Een najaarspresentatie op Ibiza: het lijkt onnodige geldsmijterij van een omroep die net een paar magere jaren achter de rug heeft. Maar volgens tv-directeur Remko van Westerloo is zo’n reis goedkoper dan een zaal huren in de Amsterdamse Westergasfabriek. Zeker dankzij wat ruilhandel met reisbureaus Tix.nl en Uniglobe („Je bartert wat”). En het betaalt zich uit in persaandacht: „We krijgen in drie dagen content voor drie maanden.” Verder worden met dit snoepreisje de journalisten gunstig gestemd. Alles gratis voor iedereen– behalve voor deze NRC-verslaggever, die voor de perszuiverheid liever zelf betaalt. Maar gratis of niet, in drie dagen op het Spaanse feesteiland ga je vanzelf meer van SBS houden.

Van die beoogde welwillende houding onder de journalisten is op de eerste avond nog weinig te merken. We hebben net all inclusive gegeten in ons vakantiepark Invisa Es Figueral Resort, als de perspresentatie op het laatste moment wordt afgeblazen, wegens regen. Een zware teleurstelling. Zijn we hiervoor helemaal voor naar Ibiza gekomen? Mokkend zit wij op het terras. Met rotweer en niets te doen zien wij het vakantieoord ineens in een ander licht. Slechte wifi, slap eten. Een terras van beige plavuizen in schel spaarlamplicht. Een man van het animatieteam heeft zich verkleed als vrouw. Een ander als giraffe.

En waar zijn die SBS-sterren eigenlijk gebleven? Die blijken elders op het eiland in een ander hotel te zitten, van een heel andere klasse. Nu we er over nadenken: in het vliegtuig en de busjes zaten ze ook apart. Gaan we die coryfeeën überhaupt wel zien? En laten we wel wezen, zo bekend zijn ze ook weer niet. Patty natuurlijk wel. En Beau en Bridget en Kees Tol. Renate en Tess eventueel. Maar al die anderen?

In het zaaltje hebben de begeleiders van SBS in allerijl een nooddisco opgezet, maar vrijwel niemand waagt zich op de dansvloer tussen de vergaderstoelen. Een dame van Beau Monde („Ik dans als een stampend konijntje”) doet een moedige poging, maar keert ontmoedigd terug op het terras. Somber blikken we over de baai. Zwaarbewolkt, geen sterren.

De volgende morgen, vrijdagmorgen, is alles beter. Onze klaagzangen verdampen in de zon, op het strand krijgen de wakkerste journalisten yoga van Steffi de Pous van het tv-programma Ya Yoga, en in de Buda Bar zit presentator Beau met ontbloot torso, in een kort broekje en op cowboylaarzen. Naar verluidt vroeg hij aan een journaliste: Vind je het niet erg dat ik hier zo naakt zit? Nee hoor, zolang je je broek maar aanhoudt, zei ze.

Beau heeft een indrukwekkende rij flops op zijn naam staan, maar hij blijft een ster. Hij heeft in ieder geval de meeste interviews. Dertien journalisten staan in de rij voor een tienminutengesprek. Geen straf want Beau is altijd onderhoudend en verfrissend zelfrelativerend. Volgens een andere journaliste antwoordde hij, toen ze vroeg of hij niet al te veel op tv was dit najaar: Och, het is SBS. Daar kijkt toch geen hond naar.

Die relativerende toon komt vrijdagavond goed van pas, als hij de herkansing van de perspresentatie presenteert. Geen ronkende, gelikte show, als bij grote concurrent RTL, maar een prettig ongedwongen praatje: „Ik stel voor dat we het zo veel mogelijk afraffelen.” Dat werkt. SBS wordt neergezet als de sympathieke underdog die je een steuntje in de rug gunt op zijn langzame tocht uit het dal. Van Westerloo: „We zijn de snelst stijgende omroep, maar dat is ook omdat we in 2013 zo’n slecht najaar hadden. Als je vanaf daar rekent, komt je altijd wel gunstiger uit.”

„Wij spreken altijd van voor Ibiza, en na Ibiza,” zegt Van Westerloo op de persbijeenkomst. Volgens hem was SBS lange tijd de kop van jut in de pers. Maar na de vorige persreis, ook naar Ibiza, was het „SBS-bashing” afgelopen. „Dat was vooral een verandering in perceptie. Maar we zitten nu eenmaal in de business van perceptie.” Hmm, de journalisten die er vorig jaar ook bij waren, krabben zich achter hun oor. Hadden zij zich zo effectief laten inpakken?

Terug naar het dak van het ME Hotel, op vrijdagavond. Het lijkt heel wat, de receptie van Patty, maar het is een persmoment, dat losstaat van de echte bruiloftspartij. Patty heeft elders haar grote feest, waarnaar ze snel weer zal terugkeren. Volgens Van Westerloo hield Gerard Joling op de echte bruiloft ’s middags een even hilarische als genante toespraak waarin hij het bewogen leven van Patty – de huwelijken, de ziektes, het bankroet – gedetailleerd doornam. Van Westerloo: „Zo’n speech die je eerder in Festen verwacht. Nee, die kunnen we nooit uitzenden. Die gaat de kluis in.”

Na het snijden van de taart zijgt de omvangrijke, viervoudige bruid doodvermoeid ineen. Ze leunt tegen de bruidegom. O ja, de bruidegom. Die is hier wel erg duidelijk een figurant. Beau: „De hele dag is zijn naam niet gevallen.” Patty’s vierde man kijkt echter onverstoorbaar gelukkig. Hij gaat gekleed als een blije christenhippie: witte linnen broek, shirt en gympies en een crucifix aan een kralenketting. Een dame van Libelle smaalt: „Hij ziet eruit al een ziekenverzorger.”

Laat op de avond, terug in ons eigen hotel, drinken we nog wat all inclusive. De keuze voor dit vakantiepark blijkt trouwens geen zuinigheid te zijn. Volgens de scout van Tix.nl had hij eerst een duurder hotel op het oog, maar had dit resort meer de gewenste SBS-uitstraling. Laagdrempelig, niet te poenerig, en voor het hele gezin.

Twee bodyguards van Patty’s bruiloft keren ’s nachts terug in het hotel. Ze laten de inhoud van hun goodie bags zien die ze net hebben gekregen. „Moet je nou kijken wat erin zit”, zegt bodyguard Ad verbaasd. In zijn hand houdt hij een citroen.