Burgerdoden gemeld bij luchtaanvallen VS in Syrië

Bij nieuwe luchtaanvallen op doelen van de extremistische Islamitische Staat in Syrië hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gisteren bij vergissing graanopslagplaatsen getroffen. Daarbij zijn enkele burgers om het leven gekomen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen, dat met behulp van een netwerk van civiele activisten ter plaatse de oorlog in Syrië volgt. De informatie van de groep is doorgaans betrouwbaar. Het Amerikaanse leger meldde dat voertuigen van de Islamitische Staat in de buurt van een graanopslag doelwit waren.

De luchtaanvallen worden binnen Syrië ook door de gematigde oppositie tegen president Assad met gemengde gevoelens ontvangen wegens het risico van burgerslachtoffers én wegens het profijt dat Assad heeft van het offensief tegen deze sterke vijand.

De IS publiceerde gisteren het derde deel van een serie video’s waarop de Britse gijzelaar John Cantlie de strategie van president Obama kennelijk onder dwang ontleedt en kritiseert. Cantlie, een fotograaf die bijna twee jaar geleden werd ontvoerd, zei in deze aflevering van ‘Leen mij uw oor’ dat met luchtaanvallen alleen niet zullen werken. De wapens die Obama de gematigde oppositie wil leveren, zullen uiteindelijk bij de IS terechtkomen, zei hij. (Reuters, AFP)