Stuntshows afgelast om ongeluk

De Duitse organisatie Stunt Movie Production heeft besloten vijf stuntshows in het oosten van Nederland af te gelasten, uit piëteit met de slachtoffers van het ongeluk met de monstertruck zondag in het Twentse Haaksbergen. Daarbij reed een truck van een stuntteam uit Vijfhuizen het publiek in en vielen drie doden, onder wie een jongetje van vijf. Ook raakten 23 mensen gewond.

De shows waren vandaag en de komende week gepland in Tubbergen, De Lutte, Ommen, Nijverdal en Raalte. „Als het bedrijf de show zelf niet had afgelast, hadden wij het gedaan”, zegt een woordvoerder van de gemeente Tubbergen.

Stunt Movie Production toert al acht jaar lang elk jaar met stuntshows door Nederland. Eigenaar en stuntman Gino Winter vraagt zelf vergunningen aan bij gemeenten.

Volgens de gemeenten voorziet Stunt Movie Production ze vooraf van informatie over de veiligheidsmaatregelen, die vaak onderdeel uitmaken van de vergunning. Zo zorgen zij ervoor dat het publiek aan één kant wordt opgesteld. Drie zijden, waaronder de twee rijrichtingen van de voertuigen, zijn vrij van publiek.

Zelfs zou Winter „nooit willen werken met publiek rondom”, zoals in Haaksbergen zondag is gebeurd.

Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen zei gisteren tegen Radio 1 dat hij wist dat er een stunt was, niet dat er een monstertruck bij zou zijn. Hij zit zelf ook met vragen over de vergunning die aan de organisatie is verleend, die uitgaat van een afstand van tien meter voor het publiek, terwijl een monstertruck volgens Winter 25 tot 30 meter nodig heeft om te stoppen.

    • Annette Toonen