Minder vaarplezier door een klein mankement

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: wie betaalt de deskundige?

Een Italiaans Ferretti-jacht is nogal een imponerend schip. Echt iets voor de rede van Cannes of Biarritz, om relaties te ontvangen waarmee dan even op volle snelheid gevaren kan worden. Althans iets dergelijks was het bedrijf dat in 2007 een Ferretti kocht van plan: varen als incentive. Helaas vermeldt het vonnis van de rechtbank Amsterdam niet door wie, noch welke zaken er aan boord gedaan zouden worden. Alleen dat het jacht tegenviel – vooral bij hoge snelheid helde het lichtjes over en ging het sturen zwaar.

De eigenaar durfde nauwelijks vol gas te geven. En dat leverde dus schade op: gemist vaargenot, gemiste omzet. Of de bouwer van het jacht maar zo’n 3 ton wilde afrekenen – ongeveer de afschrijving tot dan toe. De werf voelde daar niets voor. Varen tot 80 procent van het motorvermogen ging probleemloos en overigens kan er in Nederland vrijwel nergens op topsnelheid worden gevaren. Van de 187 uur die het schip heeft gevaren waren er hooguit 20 op topsnelheid. Met dat verminderde vaargenot viel het mee.

De rechter kan zich in het verweer van de bouwer vinden. De teleurgestelde zakenman verliest: hij krijgt zijn claim niet toegewezen. Maar de verrassing zit in de proceskosten. De eigenaar heeft een aantal deskundigen laten uitzoeken waarom het schip niet goed snelvoer. Met het salaris van zijn advocaat erbij gaf hij zo 36.000 euro uit aan het proces. En de rechter vindt dat de bouwer van de boot al die kosten moet vergoeden.

De klacht (overhellen, zware roergang bij hoge snelheid) werd al in 2007 geconstateerd. De deskundige stelde een simpel gebrek vast dat eenvoudig was te herstellen. Het mankement was bovendien zo klein, dat de koop er destijds nooit voor geannuleerd zou zijn. De rechter vindt dat de bouwer dit zelf had kunnen ontdekken en tijdig had moeten herstellen. De zakenman procedeerde er zes jaar over. Meestal moeten verliezers in civiele processen zelf hun kosten dragen. Maar niet altijd.