Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Harm Alarm Opstelten, de forens

Tijdens het bestuursdiner lokale veiligheid presenteerde minister Ivo Opstelten vorige week ‘Harm Alarm’, een zwaailicht met ogen als schoteltjes dat de mascotte wordt van een nieuwe campagne tegen inbraken. ‘Harm Alarm’ kijkt de hele dag goed uit zijn doppen en belt bij onraad meteen de politie. Voor de rest gedraagt ‘Harm Alarm’ zich normaal.

Ik werd een beetje stil van Ivo Opstelten, vooral toen hij zei dat hij ‘Harm Alarm’ als een voorbeeld zag.

Of het door dat door een communicatiebureau uitgepoepte mannetje kwam weet ik niet, maar een paar dagen later begon Ivo Opstelten zich opeens zelf als ‘Harm Alarm’ te gedragen. Voorafgaand aan de ministerraad zei Harm Alarm Opstelten dat iedereen, ondanks de soms dreigende taal van terroristen, gewoon moest blijven doen wat-ie altijd doet, maar ook dat iedereen gewoon uit zijn doppen moest kijken.

„Iedereen moet gewoon normaal leven, normaal naar de dingen gaan die nodig zijn. Normaal naar de film gaan, naar het voetbal, naar de stad. Met de metro, met de bus, met de trein gaan.” Hij voegde eraan toe dat hij dezelfde avond met zijn vrouw per metro naar een concert ging.

De dag erop verschenen er overal foto’s van Harm Alarm Opstelten, de forens. Hij had zich door een fotograaf van het Algemeen Dagblad laten volgen in en rondom de metro. Dit alles moest de indruk wekken alsof hij daar iedere dag rondhing.

We zagen de minister op een stoeltje zitten, de grijze jas tot onder de kin dichtgeknoopt. Wallen onder de spiedende ogen. Hij trok er een ernstig gezicht bij, alsof hij wilde zeggen: ‘Kijk mij nu eens normaal in de metro zitten, ik vind het heel gewoon dat ik hier zit. Het is hier veilig, maar ondertussen kijk ik wel uit mijn doppen’.

Op een andere foto wandelde hij – de jas hing inmiddels open, waardoor het kostuum en de blauwe stropdas zichtbaar werden – met grote passen een metrostation uit. Nog nooit zag ik iemand zo naturel een metrostation uitlopen als Harm Alarm Opstelten deed.

Was dit onderdeel van de tactiek om ons gerust te stellen? Ik hoopte toch van niet. Beelden van Harm Alarm Opstelten die – al dan niet met vrouw – heel gewone dingen doet, zijn angstaanjagend. Zijn er al foto’s van dat concert, van hem en zijn vrouw heel normaal tussen de massa? En krijgen we hem ook nog een keertje te zien met een plastic tasje in de Bijenkorf?

We zijn veilig als Ivo Opstelten weer gewoon en normaal in zijn dienstauto zit.

    • Marcel van Roosmalen