Leider Hongkong: demonstranten, stop onmiddellijk met protest

De leider van Hongkong, C.Y. Leung, wil dat de demonstranten die al sinds vrijdag grootschalig protesteren voor de democratie, “onmiddellijk” stoppen. Volgens hem hadden de demonstranten toegezegd te zullen stoppen, mocht het protest uit de hand lopen. Dat is nu het geval, zegt hij volgens persbureau AFP.

De Hongkongse leider C. Y. Leung tijdens een persconferentie afgelopen januari. Foto AFP/ Philippe Lopez

De leider van Hongkong, C.Y. Leung, wil dat de demonstranten die al sinds vrijdag grootschalig protesteren voor de democratie, “onmiddellijk” stoppen. Volgens hem hadden de demonstranten toegezegd te zullen stoppen, mocht het protest uit de hand lopen. Dat is nu het geval, zegt hij volgens persbureau AFP.

“De oprichters van de Occupy Central-beweging hebben herhaaldelijk gezegd dat als de beweging onhandelbaar wordt, ze onmiddellijk zouden stoppen. Ik vraag hun nu die belofte in te lossen.”

Sinds vrijdag zijn er tienduizenden, mogelijk honderdduizenden mensen - vooral veel studenten - de straat op gegaan om te protesteren voor democratische hervormingen. Ze bezetten sindsdien Central, het financiële hart van de miljoenenstad. De ‘Occupy Central’-beweging wil onder meer dat Hongkong, een administratieve regio van China die in tegenstelling tot dat land wel gedeeltelijke democratie heeft, vanaf 2017 een eigen leider mag voordragen voor het stadsbestuur. China vindt dat die leider eerst door een speciale commissie moet worden gekeurd.

Deadline

De demonstranten hebben de regering een deadline gesteld om aan hun eisen te voldoen, schrijft persbureau AP. Morgen, de ‘verjaardag’ van China en een nationale feestdag, zouden er plannen voor democratische hervormingen moeten zijn en zou de impopulaire Leung moeten zijn afgetreden. Zo niet, dan worden de protesten uitgebreid.

Nacht verliep rustig

De afgelopen nacht verliep rustig, in tegenstelling tot die van zondag op maandag, toen demonstranten uit elkaar werden gedreven door traangas. Er was een lichtwake met mobieltjes en er werden liedjes gezongen, maar het kwam niet tot confrontatie met de politie.

En dit doet het protest met de economie

Lees vandaag in nrc.next een reportage uit Hongkong: Deze revolutie gaat over alles (€).

    • Frank Huiskamp