Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Privacy

Kamer wil opheldering over werkwijze inlichtingendiensten

inister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moeten de Tweede Kamer voor donderdag 12.00 uur opheldering geven over de werkwijze van de inlichtingendiensten.

ANP / Lex van Lieshout

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moeten de Tweede Kamer voor donderdag 12.00 uur opheldering geven over de werkwijze van de inlichtingendiensten.

Dat meldt persdienst Novum. De AIVD en MIVD zouden steeds vaker privacygevoelige informatie van Nederlanders opvragen via een wettelijke achterdeur bij de Belastingdienst, schreef De Correspondent vanmorgen.

De Kamer wil opheldering in een brief. D66-Kamerlid Gerard Schouw vroeg een debat over de kwestie aan. Hij zei:

“Het kan niet zo zijn dat de AIVD via een achterdeur werkgegevens, bankgegevens en reisgegevens van miljoenen onschuldige Nederlanders verzamelt en dat die op plekken terechtkomen waarvan we dat eigenlijk niet willen.”

‘Gaat de Belastingdienst ook afluisteren?’

De Belastingdienst zou zichzelf steeds meer toestaan in het fiscale onderzoek naar burgers, schreef de Correspondent, en die informatie zou via een achterdeur bij andere overheidsinstanties belanden. Zo krijgt de Belastingdienst elke vrijdag een kopie van de politie met daarop alle kenteken-registraties die de ruim tweehonderd mobiele en vaste politiecamera’s in het verkeer maken. Die gegevens mogen “zo lang als fiscaal relevant is” bewaard worden. De politie moet ze na één dag weggooien. Ook heeft de Belastingdienst scanauto’s rondrijden die kentekens scannen.

Hoogleraar belastingrecht Guido de Bont:

“Daarvoor vind je geen enkele bevoegdheid in de belastingwet. Er staat echt nergens dat de fiscus zelf mag scannen en observeren. Dat is zeker ‘fiscaal relevant’, maar dat zijn iemands telefoongesprekken misschien ook wel. Gaat de Belastingdienst dan ook afluisteren?”

‘Overheid komt via achterdeurtjes toch aan informatie’

Het OM, de AIVD, MIVD en andere overheidsinstanties zouden via een wettelijke achterdeur toegang kunnen krijgen tot al deze informatie. Zo kunnen diensten toch aan informatie komen die ze zelf niet mogen opvragen of bewaren. Het gaat volgens de Correspondent om persoonsgegevens, werk-, loon- en banktransacties, informatie over kentekens, kentekenregistraties, parkeergedrag en ov-reizigersgedrag.