Ja, het ziet er een beetje goor uit inderdaad

De nieuwe hamburger van Burger King in Japan is zwart. Vreemd? McDonald’s heeft het voorbeeld meteen gevolgd.

De nieuwe kuroburger van Burger King Foto AP

Zwart eten is bijna nooit echt zwart. Zwarte truffel is, als je van heel dichtbij kijkt, toch eigenlijk gewoon heel donkerbruin. Net als zwarte peperkorrels. En zwarte bessen blijken bij het persen vooral heel donkerrood te zijn. Net zoals bramen eigenlijk paars zijn.

Als voedsel echt zwart is, schrikt het af, want dan is het meestal beschimmeld. Maar er zijn wel een paar ingrediënten te bedenken die écht zwart en prima eetbaar zijn. Zoals zwarte sesamzaadjes. Of de nieuwe zwarte hamburger die sinds dit weekend te krijgen is bij de Burger King in Japan.

De kuroburger (kuro betekent zwart) is een hamburger op een glimmend zwart bolletje met dikke zwarte saus. Het meest afschrikwekkende onderdeel is de gitzwarte kaas, die als een braaf plakje cheddar netjes over de burger is gesmolten.

Eigenlijk is alleen die kaas echt nieuw. In de Japanse Burger King-filialen was twee jaar geleden ook een burger op een zwart bolletje te krijgen. Dat bolletje was ‘gekleurd’ met houtskool van bamboe, de ketchup met inktvisinkt.

In datzelfde jaar kwam McDonald’s in China met een soort ‘yin-yang-burger-concept’: twee minihamburgers gebroederlijk in een kartonnen doosje, de één wit met zwarte sesamzaadjes, de ander zwart met witte sesamzaadjes. Ook de koffiezaak Blacklisted Coffee in de Indonesische hoofdstad Jakarta verkoopt sinds 2012 een hamburger op een broodje dat gekleurd is met houtskool.

De kuroburger lijkt nu een tweede zwarteburgergolf te ontketenen. McDonald’s in Japan reageerde direct door een tijdelijke halloween-hamburger te lanceren, de ikasumi-burger (ika sumi betekent inktvisinkt). De halloweenhamburger heeft een zwart broodje, maar gewoon gele kaas. Hij lijkt sterk op de Darth Vader-burger die de Franse fastfoodketen Quick begin 2012 op het menu had staan in de aanloop naar de première van de vierde Star Wars-film in 3D.

Het beste restaurant ter wereld

Het zwart maken van voedsel is niet nieuw en het is ook niet per definitie culinair onverantwoord. Voor Italianen, een zeer trots culinair volk, is met inktvisinkt gekleurde pasta de gewoonste zaak van de wereld. Maar ook in het Deense Noma, dit jaar voor de vierde keer uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, spelen ze graag met hun eten.

Een van de bekendste gerechten van chefkok René Redzepi is een terracotta bloempotje met aarde en vier radijsjes waarvan alleen het loof uitsteekt. De eetbare potgrond in dit gerecht is gemaakt van gedehydrateerde mout. Die blijft plakken aan de kruidencrème die eronder zit als je het radijsje aan het loof eruit trekt en geeft een krokant mondgevoel aan het gerecht. Redzepi gaf daarvoor het recept in zijn boek Noma: Time and Place in Nordic Cuisine in 2010.

Het is sindsdien over de hele wereld gekopieerd, soms in toetjes met verkruimelde Oreo-koekjes.

Drie jaar geleden serveerde Noma een bijzonder mosselgerecht. In een diep bord gevuld met lege mosselschelpen lagen drie enkele schelpen met daarin een gepocheerd mosseltje. Het was de bedoeling dat we die mosselen met schaal en al opaten, liet de bediening weten.

Ditmaal nam Redzepi ons in de maling met mosselschelpen van brooddeeg dat met inktvisinkt was gekleurd. Natuurlijk weet je als gast dat ze je in een restaurant met twee Michelinsterren niet je tanden laten stukbijten op een mosselschelp. Toch aarzelde iedereen, want het zag er wel heel echt uit. En het bleef zwart voedsel.

    • Joël Broekaert