IS-strijders rukken op richting Turkse tombe - vicepremier belooft reactie

Turkse tanks positioneren zich bij de grens met Syrië vanwege de opmars van strijders van de Islamitische Staat (IS).
Turkse tanks positioneren zich bij de grens met Syrië vanwege de opmars van strijders van de Islamitische Staat (IS). Foto Reuters / Murad Sezer

Strijders van de Islamitische Staat (IS) rukken op naar een graftombe in het noorden van Syrië die door Turkse soldaten wordt beveiligd. Dat heeft de Turkse vicepremier Bulent Arinc vanavond gezegd. Turkije heeft eerder gezegd de graftombe te zullen verdedigen.

De graftombe ligt op grondgebied dat Turkije als het zijne beschouwt, ondanks dat de tombe officieel in Syrië ligt. Dat heeft te maken met de belangrijke symbolische betekenis van de graftombe, die van Suleiman Shah is, de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk. De enclave waarin de graftombe ligt werd in 1921 door Frankrijk aan Turkije gegeven. De Fransen waren op dat moment de kolonisator van Syrië.

De opmars van IS in Irak en Syrië vormt een steeds grotere bedreiging voor Turkije omdat de sunnitische extremisten steeds verder richting Turkse grens oprukken. Vicepremier Arinc kondigde vanavond aan dat de Turkse regering het parlement zal vragen om het mandaat dat het leger momenteel heeft om op te treden in Irak en Syrië uit te breiden.

Turkse tanks rukken op naar grens met Syrië

Nu al heeft het Turkse leger toestemming om aanvallen uit te voeren op bijvoorbeeld Koerdische militanten in Irak en de strijdkrachten van de Syrische president Assad. Donderdag zal het parlement gevraagd worden te stemmen over een mandaat dat “alle mogelijke bedreigingen en risico’s” omvat, inclusief de strijders van IS. Vanochtend kwamen er al berichten dat Turkse tanks posities hebben ingenomen bij de Turkse stad Kobani aan de grens met Syrië.

De Turkse regering heeft een dubbel gevoel bij de opmars van IS en de felle strijd die de Koerden, traditioneel de vijand, tegen de extremisten leveren. Door de terreinwinst die IS boekt is Turkije de laatste weken overspoeld met vluchtelingen uit Syrië, maar de Turken vrezen ook de Koerden te versterken als ze IS hard aanpakken, schreef onze correspondent Marloes de Koning onlangs in NRC Handelsblad (€):

Sinds ruim anderhalf jaar is er een wapenstilstand in Turkije, maar PKK-strijders zijn wel actief om de Koerden in Syrië te helpen. Turkije vreest dat deze vermenging ertoe leidt dat de strijd in Syrië via de Koerden overslaat naar Turkije en dat de Syrische en Turkse Koerden ooit samen een land willen vormen.

Hevige gevechten tussen IS-strijders en Koerden

Strijders van IS en Koerdische militanten leverden vandaag aan beide kanten van Iraaks-Syrische grens hevige strijd. De BBC meldt dat de Iraakse Koerden erin geslaagd zouden zijn de plaats Rabia te heroveren op IS, hoewel ze daarbij zware verliezen zouden hebben geleden. Aan de Syrische kant van de grens leverde IS vandaag strijd met Syrische Koerden, van wie er bij de gevechten zeker dertig zouden zijn omgekomen.

De luchtaanvallen van de VS en bondgenoten op doelen van IS in Syrië gingen ook vandaag door. IS-strijders zouden ten oosten en westen van Kobani zijn bestookt door de coalitie. Volgens persbureau AP was het niet direct duidelijk hoe effectief de aanvallen van vandaag waren. Groot-Brittannië maakte vanavond bekend dat het voor het eerst heeft meegedaan aan de luchtaanvallen van de coalitie.

VN: duizenden Syriërs op de vlucht

De VN liet vandaag weten dat de vluchtelingenproblematiek in Syrië door de opmars van IS alleen maar erger wordt. In totaal zijn de afgelopen twee weken meer dan 160.000 mensen de noordelijke provincie Aleppo ontvlucht en naar Turkije vertrokken. De verwachting is dat het aantal alleen maar toeneemt. “Hun angst was zo groot dat veel mensen gewoon het mijnenveld zijn overgestoken om te kunnen vluchten”, aldus VN-functionaris Valerie Amos.