‘Indringer Witte Huis kwam veel verder dan tot nu toe is beweerd’

Politie bij het Witte Huis in Washington D.C.
Politie bij het Witte Huis in Washington D.C. Foto Reuters/ Gary Cameron

De man die vorige week voor flinke opschudding zorgde door over het hek van het Witte Huis te klimmen en door de voordeur naar binnen rende, kwam veel verder in het gebouw dan tot nu toe is gezegd, melden bronnen aan The Washington Post.

Zo zou de 42-jarige Omar Gonzalez, een Irak-veteraan, voorbij een beveiliger van de Secret Service zijn gekomen en kwam hij tot in de East Room, een grote ontvangstruimte. Gonzalez droeg een mes bij zich op het bewuste moment.

Dus niet ‘bij ingang’ gepakt

Tot nu toe werd door de Secret Service, verantwoordelijk voor de bewaking van onder anderen president Obama, beweerd dat Gonzalez meteen bij de ingang werd gepakt. Zogenoemde ‘fence jumpers’ (‘hekklimmers’) komen steeds vaker voor bij het Witte Huis. Maar Gonzalez is de eerste persoon die het is gelukt daadwerkelijk binnen te dringen. De meeste mensen die het proberen, worden meestal op nog geen derde van het gazon al gepakt.

Het incident heeft ervoor gezorgd dat de Secret Service heeft aangekondigd de beveiliging verder aan te scherpen. Directeur Julia Pierson noemde het “onacceptabel” dat Gonzalez zo ver heeft kunnen komen. Vandaag wacht haar een pittig verhoor over deze en eerdere beveiligingsfouten van de Secret Service.