‘Ik deugde niet. Alsof ik bij de NSB ging’

De eerste nieuwslezer die in beeld verscheen, blikt terug: „De luwte is nog een groot woord.”

Jeroen Pauw (1960) was de eerste nieuwslezer die in beeld verscheen bij RTL Véronique, op 2 oktober 1989 om 18 uur. Zijn televisiedebuut.

„Daarvoor had ik alleen radio gedaan. Ik had ook niet het uiterlijk voor tv: slordig, veel haar. Ik was wel keurig in pak, maar ik had bedongen dat ik mijn haar niet hoefde te knippen. Ik wilde er niet uitzien als Slick Willy uit de televisiefabriek. Dat vonden ze geen probleem.

„De afkeer van de publiek omroep voor RTL was groot. Ik verkeerde toen onder linksige mensen, die precies wisten wie deugde en wie niet. Ik deugde duidelijk niet. Het was alsof ik bij de NSB was gegaan.

„Bij het voorgesprek met de bazen, Ruud Hendriks en Lex Harding, verscheen ik in een viesgroene Daf 55. Coupé, dat wel. Lex Harding had een witte Porsche en zei: ‘Je zult niet lang meer in zo’n auto rijden.’ Maar ik kreeg 85.000 gulden per jaar, dus geld was niet de verlokking.

„We dachten heel lang: dit wordt toch niks. Dat werkte bevrijdend. We zaten op een half-leegstaand Hilversums industrieterrein. Een week voor de uitzending hadden we nog geen studio. Er was geen kabelaansluiting, we keken het nieuws door twee paperclips in de kabelingang van de tv te stoppen. Alle sterren zaten bij Joop van den Ende. Wij hadden alleen Patty Brard met Gaan met die banaan. De luwte is nog een groot woord.

„Wij deden veel buitenlands nieuws. Noodgedwongen: een binnenlands netwerk kost veel tijd en geld. Voor buitenlands nieuws kon je op de persbureaus leunen. We hadden geluk: de Berlijnse Muur viel in november, in februari 1990 werd Mandela vrijgelaten, in augustus begon de Golfoorlog. Wij waren de enige Nederlandse zender die dat live bracht. De NOS-redactie was al gaan slapen.

„Het verschil met de publieke omroep? De correspondenten van het Journaal zaten achter een bureau en vertelden dat er 300 meter verderop een bom was ontploft. Onze correspondenten gingen zelf kijken.”

    • Wilfred Takken