Hij was altijd al langzaam

Zingen doet hij eigenlijk al twintig jaar niet meer. De net 80 geworden Leonard Cohen brengt tegenwoordig vooral een sonore, toonloze rasp voort. Het is de verdienste van producer Patrick Leonard, lange tijd de rechterhand van Madonna, dat Cohens dertiende album Popular Problems zo goed uitpakt. Een ‘Hallelujah’ of een ‘Suzanne’ staat er niet op, maar de oude bard is zijn talent voor dichterlijke wereldbeschouwing en zwarte humor nog niet kwijt. Hij debiteert zijn teksten droog en monotoon terwijl zangeressen Charlean Carmon, Dana Glover en Donna Delory er melodie en muzikaliteit aan toevoegen. In ‘Slow’ formuleert Cohen het uitgangspunt: het is niet omdat ik oud ben; ik was altíjd zo langzaam. ‘Almost like the blues’ en ‘Born in chains’ zijn klassieke Cohenteksten, voortgekomen uit een „mighty sea of sorrow” maar met de verlossing aan het eind. Pas wanneer hij in ‘Did I ever love you’ krampachtig probeert te zingen, gaat het even mis.

    • Jan Vollaard