Het leven op twaalf keer snelheid is zoveel leuker

Je kent wellicht het fenomeen timelapsevideo: in een natuurfilm zie je bijvoorbeeld een knop in een paar seconden in een bloem veranderen. Dat is ook het idee achter Hyperlapse: met je iPhone snel afspelende video’s maken. Er zit geen geluid bij, de video’s draaien om beweging. Een wandeling vanaf het station naar de NRC-redactie ziet er ineens heel levendig uit, een peuter die probeert een groenteprutje te eten is extra grappig. Een hyperlapsevideo geeft een geinige draai aan alledaagse dingen, maar kan ook een prettige samenvatting zijn van een vakantiefilm waarin je door een prachtig natuurpark reed.

Hyperlapse komt uit de koker van het sociale netwerk Instagram, waarop vierkante foto’s met flatterende filters worden gedeeld. Instagram is op haar beurt weer van Facebook. Maar Hyperlapse is zelf geen sociaal netwerk. Er hoeft nergens ingelogd te worden en de video’s worden alleen op je eigen telefoon opgeslagen.

De app is minimalistisch vormgegeven. Het openingsscherm heeft twee knoppen, één om te beginnen met opnemen en één om van camera te wisselen. De beginknop is ook de stopknop en daarna kun je aangeven met welke versnelling de video moet worden opgeslagen: 1x (normale snelheid) tot 12x sneller (elke 12 seconden is in de Hyperlapse 1 seconde). Eenmaal verwerkt krijg je de mogelijkheid om de hyperlapsevideo te delen op – verrassing! – Instagram of Facebook. Hij komt ook automatisch in je filmrol terecht.

Hyperlapsevideo’s zien er verrassend gestroomlijnd uit, hoewel het bijna onmogelijk is je telefoon stil te houden tijden het filmen. Dit krijgt Hyperlapse voor elkaar door de gyroscoop van de iPhone te gebruiken: het beeld wordt gecorrigeerd. Dat maakt Hyperlapse zoveel beter dan andere timelapse-apps die last hebben van de vele kleine handbewegingen. Deze technologie maakt de app ook interessant voor wie geen interesse heeft in versnelde video’s: stel hem gewoon op 1x de snelheid in en je maakt veel minder bewogen video’s dan je met de gewone camera-app zou maken.

    • Laura Wismans