Groot-Brittannië ‘zeer bezorgd’ over demonstraties Hongkong

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich zorgen over de demonstraties in Hong Kong. Dat heeft de Britse vice-premier gezegd. Eerder vandaag zei Cameron al “zeer bezorgd” te zijn over de gebeurtenissen.

Demonstranten in Hongkong gebruiken paraplu's om zichzelf te beschermen tegen regen en traangas. AFP / Anthony Wallace

Groot Brittannië maakt zich zorgen over de demonstraties in Hong Kong. Dat heeft de Britse vice-premier gezegd. Eerder vandaag zei Cameron al “zeer bezorgd” te zijn over de gebeurtenissen.

Vice-premier Nick Clegg gaat de Chinese ambassadeur in Londen bellen om de Britse zorgen te uiten over tienduizenden mensen die sinds vrijdag de straten van Hongkong bezetten, omdat ze meer democratie willen.

“En mijn ontzetting over de manier waarop de Chinese autoriteiten in Beijing lijken te ontkennen dat de mensen in Hongkong vrije en eerlijke verkiezingen mogen verwachten.”

[inbeeld]

Cameron refereert aan afspraken over oud-kolonie

Ook Cameron is bezorgd. Hij herinnerde China aan een afspraak die werd gemaakt voordat het Verenigd Koninkrijk Hongkong in 1997 overdroeg aan China. “We kwamen tot een overeenkomst met China, en daar stonden elementen in die het belang van een democratische toekomst van Hongkong onderstrepen.” Cameron refereerde aan de zogenoemde benadering van ‘één land, twee systemen’.

Hongkong is sinds 1997 een zelfstandige regio van China en heeft beperkte autonomie, zoals persvrijheid en een onafhankelijke rechtsspraak. Maar volgens Hongkongers verstevigt China’s druk op het gebied.

Ban: respecteer democratische principes

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zich in de discussie gemengd. Hij vindt dat de democratische principes moeten worden gerespecteerd bij het zoeken naar een oplossing.

Lees ook: ‘Paraplu’s en pepperspray: vier vragen over de protesten in Hongkong

    • Mirjam Remie