Gouden Griffel voor ‘evolutieboek’ Jan Paul Schutten

Kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten ANP KIPPA FREEK VAN ASPEREN

Kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten (1970) heeft de Gouden Griffel gewonnen, de prijs voor het best geschreven kinderboek van het afgelopen jaar. Dat is zojuist op het Kinderboekenbal in Utrecht bekendgemaakt.

‘Briljant boek’

Schutten krijgt de belangrijkste kinderboekenprijs van Nederland voor Het raadsel van alles wat leeft, een boek over het ontstaan van de aarde, het heelal, de evolutietheorie. De Griffeljury noemt het een ‘briljant boek’:

‘De Gouden Griffel 2014 gaat naar een briljant boek, dat - ondanks het inhoudelijk zware thema - licht en lucht kent en dat tot nadenken en lachen verleidt. Niet snel zal opnieuw een boek verschijnen met zo’n grootse ambitie en meesterlijke uitwerking,’

Thomas de Veen, kinderboekenrecensent voor NRC Handelsblad, betitelde Het raadsel van alles dat leeft al als de enige echte kanshebber voor de prijs:

‘Schutten verdient de Gouden Griffel. En ieder weetgierig kind verdient dit boek.’

Het is de tweede keer dat Schutten een Gouden Griffel wint. In 2008 kreeg hij de prijs voor Kinderen van Amsterdam.

Unieke dubbele bekroning

Schutten won met Het raadsel van alles wat leeft dit jaar al de Gouden Tulp voor het beste non-fictieboek en de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor kinderliteratuur. Het boek maakt nog kans op de Jan Wolkers Prijs, een prijs voor het beste natuurboek.

Bijzonder is het feit dat Schuttens evolutieboek dit jaar zowel de Gouden Griffel als Gouden Penseel (voor beste illustraties) heeft gewonnen - een dubbele bekroning die slechts drie keer eerder is voorgekomen. De laatste keer was in 1985. Toen kregen Els Pelgrom en Thé Tjong-Khing de prijzen toegekend voor Kleine Sofie en Lange Wapper.

Kinderboekenweek

Met de uitreiking van de Gouden Griffel op het Kinderboekenbal is de 60ste editie van de Kinderboekenweek van start gegaan. De week duurt van 1 tot en met 12 oktober. Het thema is ‘Feest’. Kinderboekenschrijver Harm de Jonge neemt dit jaar het geschenk voor zijn rekening en schreef Zestig spiegels, geïllustreerd door Martijn van der Linden.

    • Roderick Nieuwenhuis