‘Fed op schoot bij Goldman Sachs’

De Fed nam het niet zo nauw met het toezicht op zakenbank Goldman Sachs, zo blijkt uit heimelijke opnamen van een ontslagen medewerker.

Carmen Segarra bij het kantoor van de Federal Reserve in New York waar zij in mei 2012 na zeven maanden werd ontslagen wegens kritiek op zakenbank Goldman Sachs. Foto Nabil Rahman

De carrière van advocaat Carmen Segarra bij de Federal Reserve in New York duurde maar kort. In oktober 2011 werd ze aangenomen om toezicht te houden op zakenbank Goldman Sachs. Het was nog kort na de kredietcrisis van 2008, en de schrik zat er in Washington nog goed in. De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, had van het Congres grote bevoegdheden gekregen om banken te controleren op mogelijk wanbeleid. Een nieuwe kredietcrisis konden de VS zich niet veroorloven.

Al na zeven maanden, in mei 2012, werd Segarra (41) ontslagen. Ze had in die tijd een serie misstanden bij de bank ontdekt, en haar leidinggevenden daarvan op de hoogte gebracht. Haar kritiek op Goldman Sachs werd bij de Fed niet op prijs gesteld. Segarra vocht haar ontslag aan, maar kreeg eerder dit jaar geen gelijk van de rechter. Hierop stapte ze naar de website ProPublica en radiozender NPR.

Dit weekend maakten ze opnames openbaar die Segarra in 2012 heimelijk maakte. Ze had bijna vijftig uur aan gesprekken met collega’s opgenomen. Ze bieden een uniek inkijkje in de denkwereld van de Fed, een machtige, maar gesloten organisatie.

De inhoud van die gesprekken is volgens de Democratische senatoren Elizabeth Warren en Sherrod Brown zo ontluisterend, dat ze een onderzoek willen naar de verstrengeling tussen Fed en Goldman Sachs.

Belangenverstrengeling

Segarra is twee forse misstanden op het spoor gekomen. Ten eerste leeft Goldman Sachs volgens haar de strengere financiële regels niet goed na. Zo had Goldman Sachs nog altijd geen duidelijk beleid over belangenconflicten op Wall Street: over het handelen in aandelen door medewerkers was bijvoorbeeld niets hard vastgelegd.

Daarbij kwam de, zoals de banden suggereren, vriendschappelijke cultuur die was ontstaan tussen Goldman Sachs en de toezichthouder. De Fed leek niet in staat, en wellicht niet bereid de bank echt te controleren.

Segarra kreeg onder meer te maken met een schimmige deal tussen Goldman Sachs en Banco Santander. De overeenkomst deugde niet, meenden Segarra en haar superieuren. Er zouden activa uit de boeken van Santander verdwijnen, en opgenomen worden in de boeken van Goldman Sachs. Hierdoor zou de Spaanse bank gezonder ogen dan zij in werkelijkheid was.

Segarra’s baas, Mike Silva, noemt de deal in een opname „window dressing”, financiële misleiding. Silva vertelt op een ander moment dat hij zich zorgen maakt over de ethiek van banken. Hij vertelt hoe hij in 2008 in de kamer van toenmalig Fed-voorzitter Timothy Geithner zat, toen ze de val van Lehman Brothers volgden. Silva vertrok misselijk naar de wc en gaf over. „Dat moment wil ik nooit opnieuw meemaken.”

Toch ondernam Mike Silva tegen de deal met Santander nauwelijks actie. In een gesprek met de bank, dat Segarra heeft opgenomen, komen bezwaren nauwelijks ter sprake. Segarra zei tegen NPR: „Ze waren allemaal bang voor Goldman, en in verwarring voor wie ze nu eigenlijk werkten.”

De Fed liet in een reactie weten dat Segarra niet is ontslagen omdat ze misstanden aankaartte, maar omdat ze niet goed functioneerde. Goldman Sachs heeft dit weekend de interne regels voor investeringen door medewerkers aangescherpt, om belangenverstrengelingen te voorkomen.

    • Guus Valk