Exit Orkut: Hoe Google een sociaal netwerk verprutste

Orkut is niet meer. Vandaag stopt eigenaar Google tien jaar na oprichting definitief met de sociale netwerksite. Die werd in 2004 gelanceerd door de Turkse Googlewerknemer Orkut Buyukkokten. Precies twee weken later lanceerde Harvardstudent Mark Zuckerberg een sociale netwerksite voor zijn studiegenoten. Hij noemde het ‘The Facebook’. De rest is geschiedenis: Facebook is nu met 1,32 miljard maandelijks actieve gebruikers met afstand de grootste sociale netwerksite ter wereld.

Het afgelopen decennium zijn YouTube, Blogger en Google+ snel gegroeid, met gebruikers in iedere hoek ter wereld, meldt Google.

“Omdat deze platforms Orkut in groei zijn voorbijgestreefd, hebben wij besloten om Orkut vaarwel te zeggen.”

Een gemiste kans voor Google om in een vroeg stadium een sociaal netwerk op te bouwen. Hoe kan dat?

Orkut draaide op één server

Waarom werd Facebook een succes en Orkut niet? Dat verklapt oud-Google-medewerker Doug Edwards in zijn boek I’m Feeling Lucky: The Confessions of Google Employee Number 59, waaruit techblog Recode uitvoerig citeert.

Orkut begon in 2004 als een persoonlijk project in de ‘20 procent-tijd’, waarin Googlewerknemers één dag per week naar eigen inzicht mogen besteden. Orkut was een experiment en was niet geschikt voor grootschalig gebruik. Hij had bij de ontwikkeling gebruik gemaakt van Microsoft-software en de dienst draaide op slechts één server. De 20-procent-tijd bestaat inmiddels ook niet meer.

Om Orkut geschikt te maken voor een groot publiek moet een robuuste infrastructuur worden gelegd en alle software worden herschreven. Tegen de tijd dat Google hiertoe besloot, is het al te laat: het momentum van Orkut is voorbij. “Ze lieten het gewoon doodgaan”, aldus een betrokkene in het boek van Edwards.

In 2011 probeerde Google met Google+ alsnog een sociaal netwerk te introduceren. Google+ heeft 540 miljoen gebruikers, maar slechts weinigen maken er actief gebruik van. Facebook blijft vooralsnog de koning onder de sociale netwerksites.

Nog wel gebruikers in Brazilië en India

Orkut wordt nu eigenlijk alleen nog in Brazilië en India gebruikt; volgens rankingsite Alexa komt op dit moment respectievelijk 53,5 en 18,4 procent van alle traffic hier vandaan.

Maar zelfs in deze landen is Orkut al jaren geleden ingehaald door Facebook. Voor de meeste gebruikers is Orkut louter nostalgie: nog één keer foto’s van je vroegere zelf bekijken en dan is het voorgoed voorbij.

    • Eva de Valk