Enquête op kosten KLM

De firma Emarcy, aandeelhouder in KLM, vindt dat de luchtvaartmaatschappij te weinig dividend betaalt. Bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam wordt een enquête geëist, te verrichten door een deskundige. KLM moet de kosten betalen, zo oordeelt de Ondernemingskamer, die maximaal 75.000 euro mogen bijdragen.

Of KLM dat bedrag maar opzij wil zetten, met een bankgarantie, zodat de deskundige zeker weet dat hij ook betaald wordt. Maar daar heeft KLM niet meteen zin in. Zij stelt een zogeheten escrow-contract voor: als de Hoge Raad de beschikking een enquête in te stellen vernietigt, dan mag KLM de 75 mille van de deskundige weer opeisen. Slim natuurlijk, want zo wordt het risico afgewenteld, andere verzoekers ontmoedigd en onderzoeken vertraagd. Namelijk totdat ook de Hoge Raad ermee instemde.

De Ondernemingskamer vindt het voorbehoud van de KLM onjuist. De wet laat het sinds kort ook niet meer toe – het zou snel ingrijpen door de rechter onmogelijk maken. Maar de onderzoeker hoeft zich geen zorgen te maken. Hij kan gewoon tekenen – dat betekent namelijk niet hetzelfde als ‘akkorderen’. Het verkapte dreigement van de KLM kan straks toch niet uitgevoerd worden. De rechter kan niemand verbieden een onjuist standpunt in te nemen.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl