Kalief belachelijk gemaakt in Iraakse televisieserie

De oorlog tegen de Islamitische Staat wordt in Irak nu ook op de televisie gevoerd. Een nieuwe serie maakt Abu Bakr al-Baghdadi oftewel kalief Ibrahim en zijn jihadisten belachelijk. Op die manier moet „de fobie die veel mensen in haar greep heeft gekregen” als gevolg van de voortdurende beelden van onthoofdingen, kruisigingen en andere vormen van executies worden geëlimineerd, aldus Thaer Jiyad van Iraqiya TV.

In de trailer die de afgelopen weken werd uitgezonden werd ruim baan gegeven aan de veelgehoorde theorie dat de Islamitische Staat is gecreëerd door de CIA, Israël en de Golfmonarchieën. Daarin leidt de duivel een colonne jihadisten door de woestijn. Hij wordt opgewacht door een cowboy die hem een tent invoert voor een huwelijk met een joodse prinses. Een vrouw in broekpak die alles heeft van de Qatarese sheikha Moza, begeleidt de prinses. Dracula, de Joker van Batman en een dwerg voeren een dansje uit op een jihadistisch lied, en de kalief komt uit een ei dat het resultaat is van het samenzijn van de joodse prinses en de duivel.

De trailer is nog op internet te vinden, maar na het begin van de luchtbombardementen door de VS en partners waaronder Qatar is haastig een nieuwe samengesteld. De cowboy en sheikha Moza zijn geschrapt. (AFP)