The Ghosts in Our Machine

None

NPO 2, 23.45-1.25u.

Portret van de fotografe Jo-Anne McArthur, die met haar heftige foto’s van dierenleed een pleidooi wil houden voor dierenrechten. Ze voelt zich een verslaggeefster in oorlogstijd. In de documentaire The Ghosts in our Machine volgt de Canadese filmmaakster Liz Marshall de fotografe een jaar lang tijdens haar missies.

Met haar fotoproject We Animals legde McArthur erbarmelijke omstandigheden vast waarin veel dieren verkeren; dieren die veelal zijn bedoeld voor menselijke consumptie, onderzoek of onderwijs. Op haar foto’s zijn verminkte vossen, laboratoriumhonden en bij elkaar gepropte varkens en koeien te zien. Het verspreiden van deze beelden is volgens haar effectiever dan wilde protestacties.

We zien McArthur stiekem een vossenfokkerij betreden en volgen haar protest langs een snelweg in de VS, waar een transport met varkens langskomt op weg naar het slachthuis. Verder nemen we een kijkje in de Farm Sanctuary, een reservaat voor boerderijdieren waar McArthur haar toevlucht zoekt als het dierenleed haar allemaal te veel wordt. De film stelt de vraag of

dieren menselijk eigendom zijn of dat ze recht hebben op net zoveel compassie als de mens.